Консорциум, воден от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР),

...
Консорциум, воден от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР),
Коментари Харесай

Европа спасява най-голямата банка в Молдова

Консорциум, воден от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), купи 41% дял в най-голямата банка в Молдова, имайки за цел да донесе повече бистрота на финансовата система в страната, възстановяваща се от машинация за 1 милиард $.

Европейска банка за възстановяване и развитие и 2 компании за частни финансови вложения купиха акции в Moldova Agroindbank, която управлява 30% от пазара в страната и чиито акции бяха замразени от регулаторите и препоръчани на търг на стратегически вложители.

Продажбата е идната стъпка в осъществяването на условията на интернационалните кредитори към Молдова, измежду които са Международният валутен фонд и Световната банка, за премахване на корупционните практики и за повишение на прозрачността в собствеността на заемодателите.

 Европейска банка за възстановяване и развитие стана минотарен притежател в банковата група ProCredit Holding с дял от 3,6%
Европейска банка за възстановяване и развитие стана минотарен притежател в банковата група ProCredit Holding с дял от 3,6%

Собственикът на българската " ПроКредит " набра 61 милиона евро капитал

" За Молдова тази договорка е доста значимо събитие. Преди 3 години банковият бранш не беше транспарантен, само че в този момент обстановката е изцяло друга ", сподели пред Reuters Франсис Малиж, ръководещ шеф на Европейска банка за възстановяване и развитие за финансовите институции.

" Сега MAIB (Moldova Agroindbank, б.р.) също ще има транспарантни акционери, подготвени да ползват верните правила за нейното развиване ", добави Малиж.

Освен Европейска банка за възстановяване и развитие консорциумът включва основаната във Вилнюс Invalda и украинската Horizon Capital, която ръководи фондове, осигуряващи финансиране за бизнеса в Украйна и Молдова. Заедно те заплащат еквивалента на 23 млн. евро.

 Европейска банка за възстановяване и развитие влага €40 милиона в притежателя на T MARKET
Европейска банка за възстановяване и развитие влага €40 милиона в притежателя на T MARKET

Maxima Grupė пуска облигации за €300 милиона

Молдова потъна в икономическа и политическа рецесия след изгубването на 1 милиарда Долара от 3 банки с непрозрачни структури на благосъстоятелност, в това число Moldova Agroindbank, в интервала 2012-2014 година

Известeн на локално равнище като " кражбата на века ", абсурдът провокира улични митинги, Международният валутен фонд и Европейският съюз замразиха помощта за страната, валутата на страната се намали до рекордно ниски равнища, а инфлацията доближи двуцифрени стойности.

С поддръжката на Европейска банка за възстановяване и развитие по-рано тази година румънският заемодател Banca Transilvania купи миноритарен дял от 39.2% във Victoriabank - втората от трите банки, забъркани в абсурда.

Третият заемодател - Moldindconbank е под контрола на централната банка от октомври 2016 година, а управляващите се надяват да продадат 63.89% от акциите й на задграничен вложител.

Активите на Moldova Agroindbank са на стойност 22 милиарда леи (1.3 милиарда долара). Акциите й са продадени на цена от 1059 леи за акция (62.7 долара).

" Преди всичко желаеме да забележим вярно ръководство в тези банки. Те ще би трябвало да реализират такава институционална мощ, с цел да предотвратят повтарянето на обстановката, която се следи в банковата система на Молдова през последните години ", уточни Малиж.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР