Консолидацията е един от възможните отговори на предизвикателствата, пред които

...
Консолидацията е един от възможните отговори на предизвикателствата, пред които
Коментари Харесай

Гуверньорът на БНБ очаква консолидацията в банковия сектор да продължи

Консолидацията е един от вероятните отговори на провокациите, пред които са изправени банките. Очаквам, че този развой ще продължи, разгласи шефът на Българската национална банка Димитър Радев.

Според Радев непосредственият резултат от ниските лихви е позитивен и увеличената кредитна интензивност е един от индикаторите в това отношение. Подобно развиване обаче е обвързвано и със съществени провокации, да вземем за пример за рентабилността на банките заради топящите се лихвени маржове. "Трябва да посоча, че към този момент българските банки се оправят добре с това предизвикателство. Акумулират се и циклични опасности, за обезвреждане на които Българска народна банка задейства и по-късно увеличи равнището на антицикличния финансов буфер за банките ", отбелязва ръководителят на Централната банка.

По думите му възможното участие на България във валутнообмения механизъм ERM II няма да докара до промени в нашата макроикономическа позиция, защото левът е с закрепен курс към еврото, а страната ни към този момент е поела ангажимент това да не се трансформира до приемането ни в еврозоната. "Преките резултати ще бъдат по-скоро позитивни, да вземем за пример повишение на кредитния рейтинг на България и възстановяване на общата капиталова среда ", подчертава Радев в изявление за Investors Digest, оповестено на страницата на Българска народна банка.

Той счита, че резултатите от прегледа на активите и стрес-тестовете, проведени от ЕЦБ, не са изненадващи. "Те подхождат на нашите лични оценки. Комуникацията с ЕЦБ беше и остава отлична както в работата, обвързвана с прегледа на качеството на активите и стрес теста, по този начин и в цялостния развой на подготовка за включването на лв. в ERM II и присъединението ни към Единния контролен механизъм и Единния механизъм за преструктуриране ", споделя шефът на Централната банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР