Консерваторите от испанската Народна партия (НП), които загубиха властта в

...
Консерваторите от испанската Народна партия (НП), които загубиха властта в
Коментари Харесай

Испанската Народна партия ще управлява в Мадрид благодарение на крайната десница

Консерваторите от испанската Народна партия (НП), които изгубиха властта в страната предходната година след корупционен скандал, са на път да си обезпечат управителното място в столицата Мадрид с гласовете на крайната десница, запазвайки значим бастион, макар поредицата от изборни загуби, съобщи Франс прес.

В конкуренция с центристката партия "Сиудаданос " (Гражданите ") и с крайнодясната партия "Вокс ", Национален парк, чието държавно управление получи избор на съмнение през юни 2018 година, записва на парламентарните избори през април и на локалните през май исторически слаби резултати, макар че остава първа мощ вдясно.

Но посредством съглашения със същите тези две политически сили Народната партия на практика резервира непокътната властта по райони, като даже лиши от левицата кметските места в Мадрид и Сарагоса.
Ако не се случи нещо непредвидено, след двумесечни договаряния кандидатката на Национален парк Исабел Диас Аюсо би трябвало да встъпи в служба отпред на района на Мадрид, най-богатия в Испания, с население от 6,6 милиона души, с гласовете на "Сиудаданос " и "Вокс ".

Тя ще бъде третият представител на консерваторите, който ще ръководи на районно ниво с поддръжката на крайната десница, откакто през януари Хуан Мануел Морено пристигна на власт в южната област Андалусия, а Фернандо Лопес-Мирас от юли ръководи дребната югоизточна област Мурсия.

Исабел Диас Аюсо също ще ръководи в коалиция със "Сиудаданос ". За разлика от Андалусия и Мурсия обаче, в Мадрид "Вокс ", чиито представители са нужни за болшинство, ще останат отвън изпълнителната власт.
Лидерката на "Вокс " Росио Монастерио увери, че нейната партия няма да дава поддръжка на районното държавно управление във всеки случай. "Няма да отстъпим и на милиметър от отбраната на нашите гласоподаватели ", даде обещание тя пред районното заседание.
"Ангажиментът ни с Народната партия и "Сиудаданос " свършва там, където стартира вашият с нас, т.е. след този избор ", добави Монастерио.

Ултраконсервативната партия "Вокс " бе основана през 2014 година от разочаровани членове на Народната партия и през последните месеци стана част от испанския политически пейзаж.
Диас Аюсо акцентира върху общите позиции на двете партии.

"Като виждам реакциите, които вашите думи провокират вляво, те ми демонстрират, че вие и аз сме по-обединени, в сравнение с те биха желали ", отговори тя.
Представителката на Национален парк даде обещание огромни данъчни облекчения в Мадрид, където нейната партия ръководи без спиране от 24 години и където корупционни кавги смъкнаха от власт няколко от нейните прародители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР