Консерваторите на канцлера Ангела Меркел трябва да изпълняват политическите мерки,

...
Консерваторите на канцлера Ангела Меркел трябва да изпълняват политическите мерки,
Коментари Харесай

ГСДП: Меркел да взече черки, ако иска да запази управляващата коалиция

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел би трябвало да извършват политическите ограничения, значими за сътрудниците им от Германската социалдемократическа партия, с цел да запазят ръководещата коалиция. Това съобщи през днешния ден генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл.

Клингбайл сподели, че разтърсванията по върховете на неговата политическа мощ няма да се отразят на обединението.

"Ако обаче Християндемократическият съюз не се захване с нещата и в случай че не изпълняваме нещата, това ще се отрази на обединението ", сподели той. "Тогава ситуацията фактически ще стане сериозно ", добави Клингбайл.

Вчера ГСДП назначи краткотрайно тричленно групово председателство на партията, откакто водачът Андреа Налес подаде оставка, а партийни членове, разочаровани от слабото показване на европейските избори, желаеха да бъде комплициран завършек на обединението с Меркел.

Клингбайл изброи основни за партията политически ограничения, чието пробутване тя желае. Те включват законодателство за минималната пенсия и опазването на климата. По думите на Клингбайл обаче министрите в държавното управление от квотата на ХДС бавят напъните за по-добро запазване на климата.

ГСДП е един от флагманите на левоцентристките партии в Европа и в продължение на десетилетия тя се редуваше във властта с консерваторите. В обединението с Меркел обаче ролята й беше сведена до по-малкия съдружен сътрудник в ръководството.

На европейските избори на 26 май партията беше изтласкана на трето място, откакто получи едвам 15,8 % от гласовете - най-лошото й показване на национално ниво от завръщането на демокрацията след Втората международна война.

На въпрос дали обединението ще резервира целостта си през тази година, Клингбайл отговори: "Защо не? Имаме (коалиционно) съглашение, изпълняваме го ".

Мандатът на ръководещата коалиция е до 2021 година През септември т.г. обаче ще бъде изработен обзор на резултатите от ръководството в средата на мандата. Този обзор може да се окаже опция за ГСДП да напусне обединението.

Вчера тримата краткотрайни съпредседатели на партията обявиха, че партийното управление ще разиска метода към обединението на съвещание на 24 юни.

Ако ГСДП реши да излезе от ръководството, вариантите включват предварителни избори, още по-сложна трипартийна коалиция или държавно управление на малцинството на консерваторите, подкрепяно от плаващи болшинства. Цената на всяка от тези варианти евентуално ще бъде краят на съвсем 14-годишното ръководство на Меркел като канцлер, отбелязва Ройтерс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР