Консерваторите на канцлера Ангела Меркел постигнаха пробив в преговорите за

...
Консерваторите на канцлера Ангела Меркел постигнаха пробив в преговорите за
Коментари Харесай

Пробив в Германия за формиране на коалиция

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел реализираха пробив в договарянията за коалиция със социалдемократите за образуване на съдружно съглашение, съобщи Агенция Франс Прес, цитирайки осведомени източници.

След над 24 часа договаряния партийните шефове и техните екипи реализираха кардинална договорка, с която да стартират публични договаряния за коалиция. На траялите цяла нощ диалози Меркел и нейния Християндемократически съюз (ХДС), Хорст Зеехофер от баварската сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС) и водачът на социалдемократите (ГСДП) договориха 28-странично проектоспоразумение, което да послужи като основа за идните договаряния.

То планува подсилване на 19-членната еврозона. „ Искаме… в близко партньорство с Франция, непрекъснато да укрепваме и реформираме еврозоната, с цел да може еврото по-добре да устоява на световни рецесии “, написа в плана. За подобен текст държеше ГСДП.

Таван за бежанци

Документът планува Германия да ограничи броя на търсещите леговище до към 200 000 годишно. „ Броят на новопристигналите… не би трябвало да надвишава обсега от 180 000 до 200 000 годишно “, написа в документа. Той планува облекчение на настоящия режим за събиране на фамилиите на имигранти, получили краткотрайно леговище. Планира се това да стане посредством приемане на закон от Бундестага до края на юли, допускащ 1000 членове на такива фамилии да идват месечно в Германия.

Лидерката на ХДС Ангела Меркел от дълго време се противеше на таван за бежанците, за което настояваше сестринската партия ХСС. Но след успеха на изборите на 24 септември тя одобри „ мек таван “ за бежанци, с цел да предотврати остри търкания в консервативния лагер.

Данъци няма да се усилват, дори се плануват облекчения

Въпреки триумфа си с еврозоната ГСДП не съумя да вкара в плана искане за увеличение на налозите за доста богатите. В документа се показва, че няма да има повдигане на налози, като се планува понижаване на така наречен налог взаимност за повишение на стандарта в някогашната комунистическа Източна Германия (ГДР).

Ройтерс показва, че се плануват 10 милиарда данъчни облекчения за жителите за трите години до 2021 година, както и спомагателни разноски за градеж на жилища, обучение и научни проучвания. В плана има ангажимент да не се продават оръжия на страните, въвлечени във войната в Йемен, като това визира най-много Саудитска Арабия, която е огромен покупател на немско оръжие.

Има сделки още за пенсионната промяна и енергетиката.

Замразяване на евроинтеграцията на Турция
Страните по документа споделят още, че не желаят да отварят или затварят глави в договарянията на Турция за присъединение към Европейски Съюз, предвид на положението на демокрацията и спазването на човешките права в страната.

Постигането на съглашение може да бъде провалено от ГСДП, която остана втора на изборите през септември, защото би трябвало да бъде утвърдено от конгрес на партията, праниран за 21 януари. Шулц съобщи на конференция в петък, че управлението на ГСДП единомислещо препоръчна на партийния конгрес да утвърди мандат за публични договаряния за коалиция. 

Хорст Зеехофер сподели от своя страна, че държавно управление би трябвало да има до Великден (1 април).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР