Консерваторите на канцлера Ангела Меркел подновяват разговорите за формиране на

...
Консерваторите на канцлера Ангела Меркел подновяват разговорите за формиране на
Коментари Харесай

Меркел и социалдемократите подновяват разговорите за кабинет

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел възобновяват диалозите за образуване на ръководеща коалиция с втората по мощ партия в Германия – социалдемократическата.

В първата за актуалната година среща Меркел и нейният сътрудник от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер ще беседват с водача на социалдемократите Мартин Шулц.

Усилията за възкръсване на някогашна коалиция бяха усложнени, откакто ХСС излезе с редица твърди позиции по въпроси, които влизат в спор с настояванията на социалдемократите. ХСС, който се стреми да притегли гласоподаватели от средите, подкрепящи крайнодясната Алтернатива за германия, преди провинциалните избори в Бавария по-късно тази година, с изключение на всичко друго, упорства, че Германия би трябвало да ореже плюсовете, обезпечавани от страната на търсещите леговище. „ Германия към този момент не желае да бъде магнит за бежанци от целия свят “, акцентира един от водещите договарянията от страна на ХСС Александър Добринд, имайки поради нахлуването на към 1 млн. искащи леговище от 2015 година насам. Партията, която е най-консервативната от откритите политически сили в германия, също по този начин желае увеличение на разноските за защита и отхвърля предлагането на ГСДП за промяна в образованието.

Меркел, която от 12 година ръководи Германия, завоюва парламентарните избори на 24 септември, само че не съумя да реализира болшинство. В новогодишното си послание към нацията тя прикани за бързо съставяне на устойчиво ново държавно управление, предупреждавайки, че „ светът не изчаква Германия “. Нейните очаквания за ръководство до 2021 година бяха помрачени, откакто първичните диалози за съставяне на коалиция с демократичните Свободни демократи и с клонящите към лявото политическо пространство Зелени се провалиха през ноември. Сега тя работи към обновяване действието на до момента работилата „ огромна коалиция “ със социалдемократите, които обаче са внимателни във връзка с опцията да ръководят още веднъж в сянката на Меркел след слабия си резултат на изборите. Шулц, към който има песимизъм в редовете на личната му партия, се съгласи единствено на „ започване “ на диалози, които могат да доведат до толериране на държавно управление на малцинството – вид, който Меркел към този момент отхвърля.

В идните диалози Шулц ще би трябвало да потвърди на деморализираната си партия, че новото държавно управление отпред с Меркел ще одобри някои от основните моменти в политиките на ГСДП – от подкрепяне на работническата класа до стимулиране на европейската интеграция.

Остава и едно огромно затруднение – на 21 януари 600 делегати от социалдемократическата партия би трябвало да решат дали да продължат диалозите за съставяне на ръководеща коалиция. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР