Консерваторите на германската канцлерка Ангела Меркел увеличиха подкрепата си, след

...
Консерваторите на германската канцлерка Ангела Меркел увеличиха подкрепата си, след
Коментари Харесай

Подкрепата за консерваторите на Меркел се увеличава

Консерваторите на немската канцлерка Ангела Меркел усилиха поддръжката си, откакто нейният Християндемократически съюз (ХДС) избра центристката Анегрет Крамп-Каренбауер за нов партиен водач, съобщи Ройтерс, като се базира на оповестено през вчерашния ден социологическо изследване.

Консервативният блок на Меркел, включващ ХДС и техните баварски сътрудници от Християнсоциалния съюз (ХСС), е нараснал поддръжката си с три пункта до 32 %, демонстрира допитване на института "Форза ". Консерваторите губеха известност след парламентарните избори в Германия през септември предходната година. Анкетата, в която са взели участие 1506 души, е направена след избирането на Крамп-Каренбауер, постоянно наричана "мини Меркел ". Предишното изследване на "Форза " беше оповестено на 7 декември, когато беше гласуването за нов водач на ХДС.

Според допитването съвсем половината от гласоподавателите - 46 %, считат избирането на Крамп-Каренбауер за "добро решение ", а към една четвърт - 24 %, биха предпочели консерватора Фридрих Мерц, който загуби от нея на втори тур. Третият претендент в конкуренцията - здравният министър Йенс Шпан, отпадна на първия тур.

Анкетата сочи, че близо две трети от германците - 63 %, желаят Меркел да остане канцлер до края на настоящия законодателен интервал през 2021 година, а към една трета считат, че тя би трябвало да се отдръпна по-рано. Канцлерката споделя, че има намерение да остане на поста до края на мандата си през 2021 година

Проучването демонстрира, че поддръжката за Зелените е намаляла с три пункта, а останалите партии остават на същото равнище - социалдемократите на 14 %, свободните демократи и "Левите " на 8 %, а крайнодясната "Алтернатива за Германия " на 13 %.

Лидерката на социалдемократите Андреа Налес е разтревожена, че вероятно разединение в ХДС след промяната на Меркел като ръководител на партията може да има нездравословни последствия за съдружното държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА. Налес сподели пред публичната радио-телевизионна компания А Ер Де, че поляризиращият темперамент на конкуренцията за водач на ХДС, в която Крамп-Каренбауер победи с дребна разлика, може да бъде "стрес тест " за някои аспекти на работата на държавното управление. Според Налес необикновен "потенциал за спор " има при отбранителната политика. По думите й решението на ХДС на партийния конгрес в Хамбург предходната седмица за увеличение на разноските за защита е в прорез с позицията на социалдемократите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР