Консервативният съюз, ръководен от Ангела Меркел, може да се раздели

...
Консервативният съюз, ръководен от Ангела Меркел, може да се раздели
Коментари Харесай

"Това не е "Игра на тронове" ": Коалицията на Меркел е в риск заради спора за мигрантите

Консервативният съюз, управителен от Ангела Меркел, може да се раздели в разногласието за имиграцията, сподели съдружник на канцлера, до момента в който третата партия в нежното й държавно управление загатна, че търпението й се изчерпва, съобщи " Ройтерс ".

Разногласията сред християндемократите на Меркел и баварската им сестринска партия Християнсоциален съюз заплашват бъдещето на обединението три месеца, след идването й на власт и на фона на задаващите се разделения в Европа по тематиката за мигрантите.

" Мисля, че (Меркел) ще опита до край да откри единение по въпроса ", съобщи представителят на партията по вътрешните въпроси Матиас Миделберг. Попитан дали съюзът с баварската партия може да се разпадне, той отговори: " Това не може да бъде изцяло изключено ".

Бавария бе на предната линия по време на мигрантската рецесия през 2015 година, когато политиката на " отворените порти " на Меркел позволи към милион бежанци в Германия. Според доста консерватори тази политика е виновна за възхода на крайнодясната " Алтернатива за Германия ", трансформирала се в съществена опозиционна партия след изборите през септември.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер, който е водач на Християнсоциалния съюз и е изправен пред районни избори през октомври, желае Германия да отхвърля влизане на мигранти, които към този момент са регистрирани в южни страни, само че Меркел отхвърля този проект.

Баварският министър председател Маркус Зьодер, за който се счита, че желае да отнеме председателския пост от Зеехофер, застана зад предлагането в петък. " Трябва да слушаме хората ", съобщи Зьодер пред в. " Билд ". Според изследване на института " Инфратест димап " 62% от германците считат, че мигрантите без документи за идентичност би трябвало да бъдат отхвърляни още на границата.

Край на търпението

Според немското издание " Райнише пост " парламентарният водач на християндемократите Фолкер Каудер е помолил ръководителя на Народното събрание Волфганг Шойбле да посредничи.

Християнсоциалният съюз се притеснява, че антиимигрантските настроения може да сложат завършек на продължаващата му към този момент десетилетия преобладаваща позиция в баварското държавно управление. Меркел обаче твърди, че неговият проект ще завърже ръцете й до момента в който се пробва да реализира съглашение по предлагането за шерване на товара от бежанците поравно в Европейски Съюз, където различен спор за мигрантите утежни връзките сред Италия и Франция.

Лявоцентристкият съдружен сътрудник на консерваторите, Социалдемократическата партия, акцентира, че разногласието би трябвало да бъде организиран. Председателят на партията Андреа Налес съобщи: " Няма да позволим суматохата на районното държавно управление на Християнсоциалния съюз да държи Германия и Европа за заложници ".

Финансовият министър и социалдемократ Олаф Шолц добави: " Задачата за ръководството на нашата страна не е епизод от " Игра на тронове ", а доста сериозен въпрос. Замесените не би трябвало да го не помнят. "

Ако Зеехофер успее да прокара проектите си от позицията на вътрешен министър, Меркел може да бъде принудена да го в профил, отслабвайки още повече обединението си, само че вероятно подпомагайки Християнсоциалния съюз в районната му борба с " Алтернатива за Германия ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР