Консервативният бивш президент на Франция Никола Саркози обяви, че подкрепя

...
Консервативният бивш президент на Франция Никола Саркози обяви, че подкрепя
Коментари Харесай

Саркози подкрепя Макрон за президент, разчита на опита му

Консервативният някогашен президент на Франция Никола Саркози разгласи, че поддържа Еманюел Макрон за балотажа на президентските избори, изтъквайки опита му поради " тежката интернационална рецесия " в Украйна, оповестява " Франс прес ".

От своя страна, крайнодясната кандидатка Марин льо Пен съобщи, че не има намерение да изтегля Франция от Европейския съюз макар дълбокия си евроскептицизъм.

Льо Пен и Макрон на президентските избори във Франция на 24 април. Проучванията сочат, че този път конкуренцията сред двамата ще бъде доста по-оспорвана, в сравнение с през 2017 година, когато Макрон съумя да надделее над политическата си съперничка с лекост.
 И най-големият профсъюз във Франция поддържа Макрон
И най-големият профсъюз във Франция поддържа Макрон

Мобилизация на силите

Бившият държавен глава Никола Саркози даде високата си поддръжка на Макрон, като разгласи, че ще гласоподава за настоящия президент.

Ще гласоподавам за Еманюел Макрон, тъй като имам вяра, че той има нужния опит, изправен пред тежка интернационална рецесия , написа Саркози във Facebook.

" Икономическият план на Макрон слага цената на работата като главен приоритет и неговият ангажимент към Европа е явен и категоричен ", показва още той. " Трябва да изоставим партийните си привички. Верността към десните републикански полезности и нашата управническа просвета би трябвало да ни накарат да отговорим на апела на Еманюел Макрон за единение ", настоя Саркози.
 Отново! Макрон и Льо Пен на балотаж за Елисейския замък Обновена
Отново! Макрон и Льо Пен на балотаж за Елисейския замък

Повторение на вота от 2017 година чакат французите

Изявлението му идва единствено дни, откакто претендентът от консервативната партия на Саркози " Републиканци " - който той отхвърли да поддържа обществено - претърпя унизително проваляне на първия тур на изборите. Валери Пекрес получи едвам 4,8% на вота в неделя, което е с 15 пункта по-малко от резултата на партията преди пет години при скандалния претендент Франсоа Фийон.

Разгромът на Пекрес слага " Републиканци " в тежко финансово състояние, защото партията не съумя да доближи прага от 5%, над който разноските за предизборна акция се възвръщат от страната. Пекрес насочи незабавна молба за дарения, с цел да подсигурява оцеляването на партията си, заявявайки, че са насъбрани задължения за акцията от 5 милиона евро.

Въпреки че Льо Пен получи поддръжката на крайнодесните си противници Ерик Земур и Никола Дюпон-Айнян, по-голямата част от останалите претенденти се сплотиха зад Макрон.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР