Консервативната традиция в политическата мисъл има много мъдрост, дори понякога

...
Консервативната традиция в политическата мисъл има много мъдрост, дори понякога
Коментари Харесай

Свобода, равенство, смелост - това могат да научат съвременните консерватори от д'Естен

Консервативната традиция в политическата мисъл има доста мъдрост, даже от време на време да е добре скрита. Гавин Уилямсън, английският министър на образованието, в изявление за LBC съобщи, че " ние сме доста по-добра страна " от Франция, Белгия и Съединени американски щати. Дори допускайки, че той може да има чисто самостоятелно възприятие за комизъм и че създаването на ваксини Covid-19 (чрез интернационално съдействие, апропо, а не с национална гениалност) е мотив за удивление, коментарът на Уилямсън издава магарешки нативизъм, който има малко общо с най-хубавите детайли на актуалния консерватизъм, написа Оливър Кам, колумнист и водещ публицист на The Times.

Тези детайли си коства да се извадят и да се поучим от тях - даже за хора като мен, които не са консервативни във връзка с политиката или настройката. Съществува изрично разделяне сред консервативните инстинкти, които са отворени и толерантни, и тези, които са националистически и властнически.

Един изтъкнат образец за по-интернационалистичния вид на консервативното мислене бе Валери. Срещнах го единствено един път и имах достойнството да вземам участие в спор с него за бъдещето на Европа. Независимо от всички настоящи диспути по стопанска система и търговия, ангажираността на Жискар за европейската интеграция се ражда от изостреното възприятие за история и от разрушителността на националното съревнование.

Историческа чудноватост е, че в случай че предположим, че Френската пета република извършва същите критерии за държавен глава като Съединени американски щати, Жискар в никакъв случай не би могъл да стане президент. Причината е, че той не е роден във Франция. Той е роден в Германия, където татко му - държавен чиновник - оказва помощ за администрирането на мирното съглашение, сключило Първата международна война. Това наказателно съглашение, както Джон Мейнард Кейнс го е описал, е картагенски мир. Той постави основите за възхода на екстремизма и ксенофобията в Германия и мита за " забиването на нож в гърба " от конституционните политици през идващите две десетилетия.

Не можете да разберете развиването на политическите структури след 1945 година в Европа, без да отбележите уроците, извлечени от пагубната история. Жискар и Хелмут Шмит, тогавашният немски канцлер, предложиха да свържат френския франк и други европейски валути с немската марка не като някаква подла скица за владичество на Германия или даже като механически проблем за ръководство на обменните курсове, а за поощряване на интернационалната общественост.

Получената Европейска парична система се трансформира в трайна характерност на консервативната демонология, откогато Англия я напусна на фона на рецесия през 1992 година, само че имаше мощен закостенял мотив за това (грешка е да се счита, че икономическият демократизъм изисква плаващи обменни курсове) и в действителност оказа помощ Англия да се пребори с твърдоглав инфлационен проблем.
 Стърджън уверена: Независимостта на Шотландия в никакъв случай не е била толкоз сигурна
Стърджън уверена: Независимостта на Шотландия в никакъв случай не е била толкоз сигурна

Шотландия е " страна на прага на основаването на история "

Съвсем неотдавна политическата десница бе разграничена във връзка с администрацията на Тръмп. Много известни консерватори отхвърлиха да поддържат кандидатурата на президента Тръмп за преизбиране и е мъчно да се разбере по какъв начин могат да бъдат упреквани заради идеологическа поредност. Тъй като президентът Труман рационално ангажира Съединени американски щати за следвоенния трансатлантически съюз за въздържане на руската експанзия, поредни американски президенти видяха цената на съдружниците и смисъла на груповата сигурност. Тръмп не го направи.

Икономическият метод на меркантилизъм и затворени граници унищожава благосъстоянието и лимитира свободата. Обнадеждаващо е, че огромен брой някогашни държавни чиновници, които са служили в републиканските администрации избраха обществено да поддържат Джо Байдън на президентските избори предишния месец. Във Англия обаче гласовете на изолационизъм и авторитаризъм в идеята на консерваторите са по-силни, в сравнение с би трябвало да бъдат.

За мен мога да кажа: Аз съм либерал и съвсем постоянно (макар и не на последните избори, с помощта на управлението на Корбин) гласувах за лейбъристи. Но аз знам цената на консервативното мислене.

Малко модерни политически философи могат да се съпоставят с Майкъл Оукшот в разбирането на същността и границите на политическите дейности. Голямото му есе " За да бъдеш закостенял " непрестанно се препрочита с посланието, че " иновация, която е отговор на някакъв характерен недостатък, който е предопределен да поправи някакво характерно неравновесие, е по-желана от тази, която произтича от концепцията за общо усъвършенствано положение на човешките условия и е надалеч по-желателна от този, подбудена от визия за съвършенство ".

Стойността на консерватизма се крие в разбирането му, че политиката има способността да прави спомагателни усъвършенствания, само че също по този начин има капацитет да нанесе огромна щета. Грандиозните упоритости на националния подем са в това отношение толкоз донкихотовски и нездравословни, колкото обширните схеми на общественото инженерство.

Бих поискал на консерваторите да преоткрият качествата примирение и песимизъм. Но по отношение на актуалните доказателства, те се ангажират с визии за великолепие, които са обречени да се провалят и е излишно да пропиляват животи и общности в тези процеси.
 Баронеса Тачър през погледа на 21 век
Баронеса Тачър през погледа на 21 век

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР