Консервативната опозиционна партия Нова демокрация спечели убедителна победа на местните

...
Консервативната опозиционна партия Нова демокрация спечели убедителна победа на местните
Коментари Харесай

Нова демокрация победи с голяма разлика Сириза на местните избори

Консервативната опозиционна партия " Нова народна власт " завоюва безапелационна победа на локалните избори в Гърция, като води в множеството райони на страната, в това число в Атина и Солун, помитайки ръководещите от " Сириза " на премиера Алексис Ципрас месец преди общите предварителни избори, съобщи БГНЕС.
Кандидатите на " Нова народна власт " завоюваха 11 от 13-те района на страната, съгласно предварителните резултати, в това число и региона Атика, където се намира гръцката столица.
Кандидатът за кмет на " Нова народна власт " Костас Бакояни води в Атина с 65% от гласовете, съгласно предварителните резултати след броене в половината от бюлетините. Бакояни, някогашен губернатор на провинция, съумя да се пребори за кметския стол с левия си предходник. Той завоюва 42% от гласовете в първия кръг, побеждавайки противника си - левия Насос Илиопулос, с повече от 25 %. 41-годишният кандидат-градоначалник произлиза от остаряло политическо семейство, а майка му Дора е определена за кмет на Атина през 2003 година.
В района Солун, консервативният Апостолос Цицикостас към този момент завоюва в първия кръг, като получи 62% от гласовете.
Партията " Нова народна власт " повтори представянето си от европейските избори предишния месец, когато получи 33% от гласовете – с 9 % повече от ръководещата партия " Сириза ". Заради резултата Ципрас, който приложи ограниченията за строги икономии в резултат на гръцката дългова рецесия, свика парламентарни избори за 7 юли, три месеца по-рано от плануваното.
Гласуването в неделя беше втори тур на изборите за кметове на градовете и регионални шефове. В първия кръг от общинските и районните избори през май, " Нова народна власт " завоюва 5 от 13-те района на Гърция, а левицата взе единствено един.
" Надеждата се е върнала, това е възмездие... против популизма на Ципрас ", написа ежедневникът " Вима ".
Ципрас прикани гласоподавателите да гласоподават за " кметовете на напредъка ", обявявайки вотът в неделя за решителен в изказване пред кореспонденти след гласуването в " Кипсели ", квартал на работническата класа в Атина.
Наблюдателите приписват възраждането на консерваторите частично на договорката сред Гърция и нейната съседка, която в този момент се назовава Северна Македония, някогашна Македония. Подкрепен от Ципрас и македонския му сътрудник Зоран Заев, договорът завърши дългогодишния спор сред двете страни.
Спорът датира от независимостта на Северна Македония от Югославия през 1991 година, когато Скопие разгласи, че желае страната да се назовава Македония, макар възраженията на Гърция, която има северна провинция със същото име. След сключването на съглашението за смяната на името, Атина отдръпна възраженията си за кандидатурата на съседа си за присъединение към Европейския съюз, само че съглашението беше жигосано и от националистите и в двете страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР