Консервативната австрийска народна партия (АНП) приключи предварителни консултации с други

...
Консервативната австрийска народна партия (АНП) приключи предварителни консултации с други
Коментари Харесай

В Австрия се готвят за коалиция

Консервативната австрийска национална партия (АНП) завърши предварителни съвещания с други политически сили на страната и в понеделник ще разгласи решение, с кого ще стартира практическата част от договарянията за основаване на съдружно държавно управление.

Това заяви в петък водачът на АНП Себастиан Курц, който след парламентарните избори президентът Александър ван дер Беллен разпореди да образува австрийски кабинет.

"Този уикенд Народната партия ще разиска усещанията от консултациите <...> Не по-късно от понеделник ще вземем решение и ще го обявим ", сподели Курц пред кореспонденти във Виена.

В началото на октомври водачът на АНП Себастиан Курц получи мандат да сформира ново държавно управление, откакто неговата партия завоюва предварителни парламентарни избори. Работата по образуването на кабинета може да продължи до католическата Коледа, 25 декември. Преходното държавно управление, ръководено от първата канцлерка на Австрия, Брижит Бирлайн, продължава да извършва отговорностите си до основаването на нов кабинет.

Най-вероятните сюжети могат да се смятат за коалиция с Зелените или възобновяване на държавно управление с дясната Австрийска партия на свободата (APS). Тандемът със зелените може да се сблъска с компликации заради несъгласия с ANP по отношение на миграционната политика и енергетиката. Възможно е нова коалиция на ANP и APS да стане вероятен резултат, само че управлението на APS заради разочароващите резултати от изборите се отдръпна от съдружните договаряния.

На 25 октомври Курц разгласи, че неговата партия може да стартира договаряния на държавното управление със зелените, в случай че на стадия на консултация съумеят да разрешат различията по значими въпроси. Както означи Курц, АНП е в добра консултация със Зелените, само че всъщност партиите са изправени пред вътрешни различия, което може да бъде спънка за обединението.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР