Консервативната Австрийска народна партия (АНП) на Себастиан Курц е спечелила

...
Консервативната Австрийска народна партия (АНП) на Себастиан Курц е спечелила
Коментари Харесай

Млади мъже с ниско образование са опората на крайнодесните в Австрия

Консервативната Австрийска национална партия (АНП) на Себастиан Курц е спечелила във всички категории гласоподаватели на вота в неделя, само че крайнодесните печелят особена поддръжка измежду младите, едва образовани мъже и измежду индустриалните служащи. Това сочат данните на института SORA и Института за стратегически разбори, оповестени в понеделник.

Те демонстрират и че Партията на свободата фактически е претърпяла отлив на гласове към консерваторите на Курц, както предричаха проучванията.

" Дневник " обобщава главните моменти в изследването.

" Кражба " на гласове

Според изчисленията на института " Зелените " са единствените същински губещи от изборите – с 8.6% спад, регистриран по отношение на предходния избор през 2013 година Част от резултата им евентуално е за сметка на " Листа Пилц ", учредена от отделилия се от партията Петер Пилц тази пролет – други обаче са дали своят вот за социалдемократите и демократичната " Неос ".

Партията на свободата е изгубила 168 000 гласоподаватели от АНП и към 14 000 от социалдемократите, а 41 000 от пусналите бюлетина за нея през 2013 година са избрали да не гласоподават. Близо 700 000 обаче са се върнали при нея. Така АНП е " привлякла " към една четвърт от досегашния електорат на крайнодесните, които на собствен ред упрекваха Курц в хода на акцията, че е " откраднал " програмата им.

Преливането от социалдемократите към Партията на свободата също е внушително – в размер на 155 000 гласа, в случай, че за нея са дали своят вот наново 953 000.

Повече дами са дали своят вот за социалдемократите

Партията на Курц има по-сериозна поддръжка измежду мъжете (33% от тях са дали своят вот за нея), в сравнение с измежду дамите (30 на сто). Тенденцията е още по-ясно изразена при Партията на свободата, за която са дали своят вот 29% от мъжете и 22 на 100 от дамите.

Обратно, 29 на 100 от дамите, дали своят вот в неделя, са подкрепили социалдемократите, против тъкмо една четвърт от мъжете.

Крайнодесните имат сериозна поддръжка измежду младите

За консерваторите и социалдемократите са дали своят вот най-вече възрастни гласоподаватели над 60 година - надлежно 36 и 34% от гласоподавателите в тази категория. При младите (до 29 г.) този % понижава надлежно до 28 и 17 на 100.

Партията на свободата получава най-голяма поддръжка от най-младите – 30% от хората до 29 г са дали своят вот за нея. Този % пада в категорията 30-59 година (28%), с цел да доближи 19 на 100 от най-възрастните. Сред младите обаче е и единствената по-значима поддръжка за либералите 9%) и зелените (7%).

Курц печели измежду офис чиновниците и хората със личен бизнес

Крайнодесните в същото време са любимецът на гласоподавателите в категория " служащи " - 59% от тях са ги подкрепили. За съпоставяне едвам 19 и 15% са дали своят вот надлежно за социалдемократите и консерваторите.
Workers saw #Austria election as about migration, voted FPÖ.

Pensionists saw it as about social state & largely voted SPÖ.#nrw17pic.twitter.com/PPPhYPfMt3
— Michael Burri (@Michael__Burri) October 16, 2017

Партията на Курц е любимец на фирмените чиновници (31%) и самонаетите лица (41%). За социалдемократите, назад, са дали своят вот 39% от пенсионерите.

Традиционните партии са мощни измежду по-високите просветителни категории – гласоподавателите с университет и приблизително обучение, само че и измежду приключилите професионален лицей. Завършилите процедура като чираци и главно обучение са единствените групи, в които Партията на свободата има по-значителен триумф. В първата група печели 37% (при 28% за консерваторите и 25% за социалдемократите), а във втората 33 на 100, колкото имат и социалдемократите.

Недоволство

Гласувалите за АНП и Партията на свободата си наподобяват в едно – и двете групи са мощно недоволни от ръководството през последните години. От определилите се като " недоволни " 34% са дали своят вот за консерваторите, 35 – за крайнодесните.

По-голямата част смятащите, че нищо не се е трансформирало от 2013 г насам, са дали своят вот за консерваторите и крайнодесните – надлежно 30 и 49%.

Сред респондентите, които считат, че " Австрия е несправедлива страна ", 53 на 100 са подкрепили Партията на свободата, 24 на 100 – консерваторите, и 4 на 100 – социалдемократите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР