Консервативната Австрийска народна партия (АНП) на бившия канцлер Себастиан Курц

...
Консервативната Австрийска народна партия (АНП) на бившия канцлер Себастиан Курц
Коментари Харесай

Крайнодесните се сринаха на изборите в Австрия, Курц е "безспорен победител"

Консервативната Австрийска национална партия (АНП) на някогашния канцлер Себастиан Курц печели безапелационно създадените през днешния ден предварителни парламентарни избори в Австрия с 37.2 % от гласовете. Това сочат резултатите при преброени 46 % от подадените бюлетини, предадоха международните организации.

Те дефинират Курц като безспорния победител на изборите. АНП е нараснала своя резултат с 5.7 пункта от предходните парламентарни избори в Австрия, през 2017 година

Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) остава надалеч обратно втора с 22 %. Социалдемократите не съумяха да извлекат изгода от абсурда " Ибисагейт " и изгубиха 4,9 % по отношение на 2017 година, регистрирайки най-слабия резултат в своята история. На трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) с 16 %. Тя предстоящо се срина след абсурда " Ибисагейт ", като загуби цели 10 пункта.

Зелените са четвърти с 14.3 %. Проучвания демонстрираха, че околната среда е най-важният въпрос за австрийците, и екологичната партия усили поддръжката си с над 10 пункта по отношение на предходните избори, когато въобще не влезе в Народното събрание.

На пето място със 7.4 % остава демократичната партия " Нова Австрия " (НЕОС), която също усъвършенства резултата си. " Листа Петер Пилц " получава единствено 2 % и не преодолява 4-процентовата преграда за влизане в долната камара на австрийския парламент. Така в новия състав на Националния съвет още веднъж ще има пет партии, като Зелените ще бъдат на мястото на " Листа Петер Пилц ".

Недостатъчно за болшинство

Австрия гласоподава през днешния ден на предварителни избори, откакто абсурдът " Ибисагейт " раздруса националната политика и докара до рухване на съдружното държавно управление на АНП и АПС отпред с канцлера Курц. От юни страната има служебно държавно управление, откакто бе оповестен видеозапис, на който тогавашният водач на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе дава обещание облаги против финансиране на жена, представяща се за племенница на съветски олигарх.

Курц, която е едвам на 33 години, е безспорният победител на изборите, само че ще би трябвало да влезе в коалиция, в случай че желае устойчиво държавно управление. Бившият австрийски канцлер има няколко разновидността, отбелязва " Ройтерс ".
Двете най-вероятни варианти пред него са още веднъж да се коалира с крайната десница или да опита да сформира тристранен съюз със Зелените и НЕОС. " Голяма коалиция " със социалдемократите е допустима, само че малко евентуална при настоящето им управление, показва " Ройтерс ".

Консерваторите евентуално ще могат да имат нежно болшинство с поддръжката на Зелените. Малко евентуално е обаче Курц да желае да зависи от милостта на лявото крило на екологичната партия. Това значи, че в случай че въпреки всичко се коалира със Зелените, водачът на консерваторите евентуално ще се стреми към тристранен съюз с присъединяване и на демократичната, подкрепяща бизнеса партия НЕОС. Не е ясно и по какъв начин ще реагират гласоподавателите на екологичната групировка, доста от които считат Курц за зложелател поради коалирането му с крайната десница, отбелязва " Ройтерс ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР