Конон Молодой, редови офицер от съветското разузнаване, е изпратен във

...
Конон Молодой, редови офицер от съветското разузнаване, е изпратен във
Коментари Харесай

Защо кралица Елизабет II награждава съветски разузнавач?

Конон Молодой, редови офицер от руското разузнаване, е изпратен във Англия.

Неочаквано за Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и за самия него той става един от най-богатите поданици на кралството.

Този човек има всичко: първокласна вила, сбирка от първокласни коли, положение от няколко милиона паунда и даже грамота от кралица Елизабет II. Невероятно, само че не става дума за някакъв английски благородник, а за същински руски шпионин.
На загадка работа против Нейно Величество


Portland Spy Ring/Syndication/Mirrorpix/Getty Images

Конон Молодой е трансфериран в Обединеното кралство през 1954 година под името на канадеца Гордън Лонсдейл. По това време 32-годишният руски шпионин с извънредно име към този момент е взел участие във Втората международна война, чийто край той посреща в Берлин с чин лейтенант, учил е в юридическия факултет в родната му Москва и, несъмнено, е получил особено образование в учебното заведение за разузнаване.



Portland Spy Ring/Syndication/Mirrorpix/Getty Images

Той става неосезаем измежду студентите на Лондонския университет, в който постъпва, а за това му оказват помощ шестте години, прекарани в Съединени американски щати. След ранната гибел на татко му десетгодишният Конон краткотрайно е приютен от неговата вуйна в Сан Франциско. Тийнейджърът се завръща в Съветския съюз през 1938 година с отлични знания по британски, който по-късно овладява до съвършенство. Освен това разузнавачът прелестно владее немски, френски и даже китайски, който усвоява в университета.

„ Той е човек без отличителни белези. Всичко в него е, по този начин да се каже, приблизително: височина, телосложение, цялост, нос, очи … Външният му тип е лишен от ярки национални черти. Спокойно може да мине и за англичанин, и за скандинавец, също както и за немец, славянин и даже французин “, по този начин разказва Молодой-Лонсдейл неговият другар публицист Леонид Колосов. 



Portland Spy Ring 1961/Syndication/Mirrorpix/Getty Images

Задачата на Лонсдейл, разговорлив и умеещ елементарно да подготвя, е да проникне в английските военни кръгове, с цел да събере информация за създаването на бактериологични оръжия от Англия, както и за положението на нейния флот. Конон Трофимович, чийто действен псевдоним е „ Бен “, поддържа връзка с центъра посредством незаконните сътрудници на разузнаването , представящи се за членове на семейство антиквари на име Крогер.
Разузнавач-милионер 
За да обоснове легалното си състояние в кралството след завършването на университета, „ канадецът “ Лонсдейл взема решение да се заеме с бизнес и купува няколко вендинг машини. „ Моите автомати продаваха тетрадки, вода, вино, флумастери, сандвичи, аспирин – какво ли не имаше в лакомата им вътрешност! “,  разузнавачът. 



Portland Spy Ring 1965/Sunday People/Mirrorpix/Getty Images

Първоначално на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) му се постанова непрекъснато да покрива загубите на злощастния бизнесмен, само че с течение на времето нещата потръгват. Конон Трофимович даже става съсобственик на компанията, от която купува машините.

През 1959 година настава същински пробив в кариерата на разузнавача-бизнесмен. Един от чиновниците на неговата компания го кани да оцени изобретението на татко си – автомобилна тревога с блокиране, наречена „ авто надзирател “. Младежът харесва създаването и незабавно намира вложители и провежда производството.



Cranley Drive, Ruislip, Middlesex, England, UK/Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Парите потичат като река, а през 1960 година на интернационалното ревю в Брюксел „ пазачът “ получава Голям златен орден. Подобно събитие не остава неусетно от управляващите в кралството. За приноса му в развиването на технологиите в Обединеното кралство и за това, че той „ популяризира страната на огромно интернационално ревю “, Елизабет II награждава Гордън Лонсдейл с почетна грамота.

Молодой става същински паралия. Той към този момент има компании „ за продажба на вендинг машини “, осем коли от разнообразни марки, вила в предградие на Лондон и няколко стаи в най-хубавите хотели в града, наети „ непрекъснато “. „ Маската на милионер като че ли ми даваше правото на първокласен живот, само че използвах това право сдържано и единствено, с цел да не бъда черна овца измежду милионерите… Трезв разум, сдържаност и самоконтрол са нашите три кита “,  Конон Трофимович. 
Провал


Northolt Airport, England, UK/Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Богатството, което се стоварва върху главата му, не пречи на разузнавача да извършва директните си отговорности. Чрез вербувани цивилни чиновници на военноморската база в Портланд, където се намира секретният Кралски военноморски проучвателен център, той получава извънредно значима за Москва информация.

Хари Фредерик Хоутън и любовницата му Етел Джи доставят на Лонсдейл секретни материали, чийто размер надвишава 17 000 листа, а те дават цялостна картина за положението на английския флот и вероятностите за неговото развиване. Данните, получени в Съюз на съветските социалистически републики, са изпратени в институти и конструкторски бюра и интензивно са внедрявани в практиката. И по този начин цяла серия руски хидролокатори за проучване на дънния релеф са основани въз основата на английски прототипи.



Portland Ring/Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Само че точно поради Хоутън и Джи, Конон Молодой в последна сметка се проваля. Британското контраразузнаване Mi5 стига до тях вследствие на измяната на един от полските сътрудници в Европа. Тогава самият Лонсдейл попада под прицела на спецслужбите. На 7 януари 1961 година той е арестуван по време на среща с информатори. Скоро неговите контакти също са задържани.

Молодой изрично отхвърля да сътрудничи и е наказан на 25 години затвор. След три години го разменят със хванатия от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) британски разузнавач Гревил Уин. През април 1964 година Конон се връща в Москва, където го чакат брачната половинка и децата му. Семейството, което разузнавачът посещава единствено няколко пъти годишно по време на тайните си визити в Съюз на съветските социалистически републики, е уверено, че той работи в комерсиално в посланичество в Китай. Съпругата и децата научават истина едвам след неуспеха на Лонсдейл.



Gordon Lonsdale/Legion Media

У дома Конон Трофимович се заема с образованието на нови разузнавачи и взе участие в основаването на паметния руски филм „ Мъртъв сезон “, частично основан на неговата биография. Той обаче не стопира да мечтае да се завърне на незаконна работа и даже желае да се подложи на пластична интервенция за задачата.

Не било съдено обаче тези проекти да се осъществен. Молодой умира на 11 октомври 1970 година от солиден инфаркт едвам на 48 години.

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР