Конкурсът за нов директор е гавра с Народния театър и

...
Конкурсът за нов директор е гавра с Народния театър и
Коментари Харесай

Мариус Донкин поиска оставката на министъра на културата Атанас Атанасов

Конкурсът за нов шеф е подигравка с Народния спектакъл и насмешка с културните институции в България, безапелационен е някогашният към този момент шеф на Първата ни сцена
Доскорошният шеф на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ Мариус Донкин изиска оставката на министъра на културата Атанас Атанасов и оспорва процедурата по избирането на нов началник на първата ни сцена. Това стана ясно на конференция, която завърши преди броени минути.

По-рано през днешния ден Министерството на културата разгласи публично резултатите от състезанието за шеф на Народния спектакъл, съгласно които Василев е на челна позиция. На второ място е останал режисьорът Бойко Богданов. Мариус Донкин и артистът Сава Драгунчев въобще не са били класирани.

Резултатът от състезанието стана прочут още при започване на месеца, само че министър Атанас Атанасов разгласи, че не е подписал протокола за назначението на Василев поради подозрения за нередности при провеждането на състезанието.

По думите му един от претендентите е бил в нетрезво положение, а един от членовете на комисията е напуснал преди края на състезанието. Затова е разпоредена инспекция.

Днес обаче от министерството оповестиха към този момент публично, че Василев поема трупата на Народния спектакъл, както и имената на новите шефове на още 6 трупи.

„ Късно нощес получихме подписани от министъра протоколите от състезанието, който се състоя на 28 март. На 29 март министърът излезе пред медиите и сподели, че има доста огромни подозрения за правдивостта на този конкурс – сериозен спор на ползи в две направления, хора, които са били в нетрезво положение. Тогава той считаше това за съществени пропуски, поради които не може да подпише протоколите “, изясни Донкин.

„ Говоря поради смяната, поради приказките, че променяме нещо, а в действителност не променяме нищо. Това е подигравка с Народния спектакъл и насмешка с културните институции в България “, безапелационен беше Мариус Донкин.

„ Бях податлив да приема младостта, незнанието, само че не мога да си обясня съществуването на това място без опит, без опция да реализираш тази смяна. В този смисъл за мен това не е смяна, а замяна. Рестартирайте политиката си за културата. Това е моето почитание към вас “, сподели още Донкин.

Той разкри и какви са били проектите му за развиване на Народния спектакъл през идващите няколко години, новите планове, които са били заложени в програмата му и идните турнета на най-голямата ни театрална натрупа. Донкин уточни, че по време на състезанието не му е обещано право да опише своята идея.

„ На мен не ми беше обещано право да кажа какво ще върша, по тази причина употребявам опцията да го направя през днешния ден пред вас “, сподели артистът и някогашен към този момент шеф на Народния спектакъл.

Той показа, че познава новоизбрания за шеф на театъра Васил Василев, само че не е работил с него.

„ Тази комисия, без да наскърбявам никого, това жури е минимум журито, което може да дефинира шефа на Националния спектакъл на страната “, разяснява още Мариус Донкин.

Той не знае дали ще продължи да играе на сцената на Народния спектакъл.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР