Конкурсът за АЕЦ Белене е предрешен. Това е картелно споразумение.

...
Конкурсът за АЕЦ Белене е предрешен. Това е картелно споразумение.
Коментари Харесай

Конкурсът за Белене е предрешен. Това е картелно споразумение, обединиха се експерти

Конкурсът за АЕЦ Белене е превдварително решен. Това е картелно съглашение. Изпълнението на плана Белене ще продължи 10 години, към тезите се сплотиха специалистите Атанас Тасев и Иван Хиновски в ефира на Българска национална телевизия. Те обаче имаха някои разнообразни аспекти на тезите си.
Кой е строи Белене разгласи през вчерашния ден министър председателят Борисов, разкривайки страните и компаниите, подали документи да вземат участие в надпреварата за новата АЕЦ на България. Според Борисов: Русия, Съединени американски щати и Франция вземат участие за АЕЦ " Белене ", само че " Росатом " е с водеща роля
Според Атанас ТАсев надпреварата е предрешено. " За мен беше предстояща вест и крайното решение е някак предопределено. Консорциумът е необикновен тип обединяване. За Росатом беше ясно, само че значимото е, че той взема доставчиците за не нуклеарната част. Сега те вземат участие със стоков заем и облекчават схемата за финансиране на Росатом. ", разяснява той.
Иван Хиновски път акцентира, че сме доста надалеч от съревнование изобщо, тъй като публично съгласно Росатом е подписан единствено Меморандум за съдействие. 
" На уеб страницата на Росатом е оповестена 1 страница с информация, че това е меморандум за съгласие. Но сред това и същински консорциум минават години. Във Финландия – 5 години, в Унгария – 2-3 години. Така че хубаво е, но ще мине време. От друга страна е извънредно рисково. В случая за Белене се случва тъкмо картелно съглашение. Другите двама играчи без основният – Росатом – нямат никакъв късмет. Няма конкурентност към този момент ",каза Хиновски.
Тасев акцентира, че успокояващото в тази ситуация, е, че " всичко, което се организира сега е под контрола на Народното събрание. Министърът на енергетиката е опълномощен да договаря без държавни гаранции и държавно стимулиране. Компаниите ще работят в изискванията на ограничаване. Те ще носят рисковете като притежатели. Действително това е картел, само че ограничаващите условия от Народното събрание, ще ги накарат да работят пазарно. Съгласен съм, че няма да се стигне бързо до финала ", сподели Тасев.
Петкова поддържа Борисов: Обединиха се три международни водача в нуклеарната енергетика за АЕЦ " Белене "
Очаквайте подробности
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР