Конкуренцията в мрежовото оборудване нанасе поредица от удари по шведската

...
Конкуренцията в мрежовото оборудване нанасе поредица от удари по шведската
Коментари Харесай

Ericsson се отказва да търси клиенти извън телеком сектора

Конкуренцията в мрежовото съоръжение нанасе поредност от удари по шведската компания Ericsson

До 2020 година 25% от приходите на шведската компания за телекомуникационни услуги Ericsson трябваше да идват от клиенти отвън сектора. Конкуренцията от Nokia и Huaweii, както и спадът в цената на акциите с цели 30% през последните две години принудиха компанията да приключи смяната в бизнес тактиката си, написа Reuters. Според организацията проектът за разгръщане не е проработил и компанията ще върне фокуса си към обичайните си клиенти - мобилните оператори, само че това също е опасен ход.

Поредното преструктуриране

В края на предходната година Борье Екхолм пое поста изпълнителен шеф, само че компанията продължи с отрицателните резултати, отбелязвайки 11% намаляване на годишна база след излизането на докладите от първото тримесечие.

Още по тематиката
Опитният шведски вложител деятел и неговият Cevian Capital се заеха с тежкото предизвикателство да върне остарялата популярност на една от емблематичните шведски компании

Сделката на стойност 1.25 милиарда $ е част от редица придобивания на АТ&T и Verizon

Шведският мрежов колос е в интервал на огромна метаморфоза и отписа 15 милиарда крони (1.57 милиарда евро) от салдото през първото тримесечие.

Компанията чака по-малък спад в търсенето на съоръжение за високоскоростни мрежи

Идеолози за ренесанса на някогашни мениджъри в компанията
През 2014 година Ericsson разгласи, че ще предприеме преструктуриране на бизнеса си, като главната цел беше да притегли нови клиенти отвън телекомуникационната промишленост. Въпреки че проектът беше приветстван от вложителите, свиването на пазара и конкуренцията от Nokia и Huawei са принудили шведската компания да приключи експанзията си.

" Засега ще се фокусираме единствено върху телекомуникационните клиенти и мрежи ", разяснява пред Reuters шефът на цифровия отдел Улф Евалдсон.

През март тази година новоназначеният изпълнителен шеф на Ericsson Бьоре Екхолм разгласи проект за редуциране на разноските, съгласно който компанията ще задели 1.7 милиарда $ за преструктуриране, което в допълнение утежнява изгледите пред нея.

Връщането към първичната тактика за фокус към услуги за мобилни оператори също крие опасности. Въпреки навлизането на 5G операторите не могат да си разрешат нарастване на разноските за закупуване на нужната технология, която компании като Ericsson могат да дават, написа Reuters.

Какво прави конкуренцията

Само за 20 години броят на най-големите компании за телекомуникационни услуги е намалял от 10 на три. Макар да удържа на конкуренцията в промишлеността, бъдещето на Ericsson под управлението на Екхолм не е толкоз несъмнено.

Според анализатор, представен в Reuters, производителите на телекомуникационно съоръжение от дълго време знаят за опцията да продават на компании отвън мобилните оператори, само че неналичието на мрежи за продажба стопира развиването им.

За разлика от Ericsson, която ще разчита на продажби на IT услуги и телекомуникационни мрежи, Huawei и Nokia към този момент имат клиенти от автомобилната промишленост и енергийния бранш. По данни на организацията 8% от приходите на Huawei са от корпоративни клиенти, а при Nokia - 4.

Накъде отива Ericsson

Шведската компания залага на опцията да завоюва от навлизането на новата генерация мобилни мрежи 5G, което ще принуди мобилните оператори да обновят технологията си. Според Бенгт Нордстром от консултантската компания Northstream 5G ще резервира сегашния поток на доходи, само че няма да докара до разгръщане, написа Reuters.

Ericsson към този момент изгуби короната си на водач на пазара от Huawei, а съгласно анализатори до две или три години Nokia, която се сля с френската Alcatel, също ще задмине компанията от Швеция. Според Reuters, новите компании в софтуерния бизнес също ще вземат от пазарния дял на Ericsson.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР