Конкуренцията в данъчните складове, които ще бъдат контролирани от държавна

...
Конкуренцията в данъчните складове, които ще бъдат контролирани от държавна
Коментари Харесай

Караинколов: През данъчните складове могат да влязат нови играчи на пазара на горива

Конкуренцията в данъчните хранилища, които ще бъдат следени от държавна петролна компания, ще докара до по-добро качество и цени на горивата, съобщи пред Българска национална телевизия министърът на стопанската система Емил Караниколов. Той изясни желанието на страната да влезе на пазара на горивата след мнение на Комисията за защита на конкуренцията преди една година. Тогава заключението е било, че няма задоволително данъчно хранилища като размер и брой, което пречи на конкуренцията. Ако желаеме да има нови представители на бранша в страната, само че няма задоволително данъчни хранилища, те няма да влязат.
" Това е по този начин, защото при закупуване на гориво от Гърция да вземем за пример, в случай че няма къде да се съхранява и се пусне непосредствено в комерсиалната мрежа би трябвало да се платят налози и акцизи за него, само че в случай че търговецът разполага с данъчен склад може да го сложи там и откакто осъществя несъмнено количество да заплати акциза и налога ", изясни Караниколов.
Караниколов разяснява още, че е осведомен с антимонополното законодателство и съобщи, че доказването на картел в даден бизнес е извънредно мъчно.
Държавните бензиностанции ще бъдат като пример за останалите търговци на горива. Те ще са комерсиално сдружение, което ще построи своя модел, ще дефинира своите точки и ще работи по този начин, че да е явен е образец за това по какъв начин се образуват цените, каква е конкуренцията. Това посочи още Емил Караниколов.
„ Държавата ще бъде предвидим сътрудник. Не е правилно, че страната ме може да ръководи. Всеки, който е бил некоректен, обаче би трябвало да се тормози “, сподели той и обясни, че главната концепция на основаването на държавно дружество е да бъдат трансферирани два обекта, които са били данъчни хранилища от държавния запас към новото дружество. Също по този начин държавната компания ще бъде участник в пазара, както всички други търговци и ще бъде следена от Комисията за защита на конкуренцията.
" Това за бензиностанциите интересува хората, тъй като те са привикнали да виждат държавното и желаят държавното. Тук значимото е данъчните хранилища. През тези данъчни хранилища могат да влязат нови играчи. Колкото повече играчи влязат, колкото повече от разнообразни места носят гориво, толкоз ще имаме по-добри цени, толкоз ще имаме и по-добро качество на горивото. ", изясни министърът.
Икономическият министър съобщи още, че предстоят срещи с Българската петролна и газова асоциация, които да дадат рекомендации по отношение на мястото и вида на бензиностанциите, които следва да бъдат построени от страната.
На тези бензиностанции жителите ще получат качество, добави Караниколов.
" Вероятно в целия свят поради пандемията ще се появяват такива хрумвания, в които страната ще влиза за избран интервал да подкрепя. Ще влиза в сдружения. Неизбежна е намесата на страните в стопанската система. Държавата ще бъде предвидим сътрудник и предан съперник, само че ще бъдем и това, което е належащо на хората ", изясни Караниколов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР