Конкурентът на Android, разработван от Huawei, за който се говори

...
Конкурентът на Android, разработван от Huawei, за който се говори
Коментари Харесай

Huawei представи операционната система Harmony, която ще замени Android

Конкурентът на Android, разработван от Huawei, за който се приказва от известно време, ще се споделя Harmony OS (в Китай платформата ще носи името Hongmeng OS). Според разработчиците софтуерът може да се употребява във всевъзможни устройства – от смарт телефони, през умни представители, до датчици за умния дом.

В основата на Harmony OS стои така наречен микроядро, състоящо се от 20 млн. реда код, което работи с спомагателни програмни модули. Чрез тях платформата може без доста старания да бъде усъвършенствана за устройства от друг вид. За съпоставяне Android се състои от към 100 млн. реда код, като тази операционна система също е предопределена за необятен кръг от устройства. В множеството от тях са налице всичките благоприятни условия на платформата, въпреки че множеството от тях по този начин и остават неактивирани. Наличието на " непотребен " код може да забавя работата на устройствата и да заема непотребни запаси.

Твърди се, че в Harmony OS този проблем е решен. Струва си да се означи обаче, че във Fuchsia, задаващата се нова платформа на Гугъл, е сходна като идея и също се учредена на микроядро.

Harmony OS поддържа приложения за Linux и Android, по този начин програмен продукт написан на HTML5, тъй че основаването на приложения за нея едва ли ще е проблем. Очаква се през идната година Huawei да разкрие изходния код на новата си операционна система.

Първите артикули, които ще получат софтуера ще бъдат тв приемници на Huawei и Honor, които се чакат през идните месеци (всъщност първият сходен артикул на Honor ще бъде разгласен на 10 август). Догодина с излизането на версия 2.0 на операционната система към тях ще се причислят портативни компютри и носима електроника. През 2021 година се чака версия 3.0 на Harmony OS и под нейно ръководство ще работят информационно-развлекателни система за коли и други устройства.

Засега няма информация за смарт телефони, употребяващи новата Оценка за съвместимост. Не е изключено за тях да е готова друга платформа (макар че на доктрина Harmony е съвместима с този форм-фактор, както към този момент бе обяснено). По време на презентацията на софтуера Ричард Ю, началник на Huawei, означи че към този момент компанията резервира лоялността си към Android. Ако обаче зародят проблеми с достъпа до тази платформа, то компанията евентуално бързо може да премине на Harmony OS.

С други думи Huawei към този момент следи развиването на обстановката и при изостряне на спора с управляващите Съединени американски щати, препятстващи съдействието с Гугъл, за смарт телефоните на компанията бързо могат да бъдат пуснати ъпдейти на софтуера, съдържащи новата операционна система.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР