Конкретните мотиви за изключването засега не са обявени, но причините

...
Конкретните мотиви за изключването засега не са обявени, но причините
Коментари Харесай

Политологът Огнян Минчев: Войната на Корнелия Нинова с оказалия се неблагодарник Радев продължава

Конкретните претекстове за изключването към този момент не са оповестени, само че аргументите зад тях не са загадка за никого. Българска социалистическа партия е разграничена на ръководещ екип и непримирима съпротива, за чийто неофициален водач се смята Румен Радев.

Това разяснява на страницата си във Facebook политологът Огнян Минчев. Поводът е следващата жертва на чистката в соцпартията - Кирил Добрев, чиято глава се чака да падне през днешния ден.

Ето какво още написа Минчев:

Урокът, който Корнелия Нинова научи на личния си тил, е остарял, колкото е остаряла и самата политика. Когато искаш да предлагаш някого за политическа позиция, доста е изкусително да се спреш на несъвършен, некомпетентен и по тази причина – обещаващ да бъде дисциплиниран претендент. Повечето значими водачи – и изключително диктаторите в историята, са издигани от своето обграждане с такива претекстове – обикновен човечец, няма да пречи, ще го махнем, когато пожелаем.

Йосиф Висарионович се намести на върха на болшевишката глутница тъкмо по този метод. Троцки не бе подобаващ за другите инетелектуалци в партията – прекомерно интелигентен, прекомерно могъщ, прекомерно жесток… Прекалено ли? Йосиф Висарионович ще ви покаже на вас какво е славолюбие и жестокост…

Така Корнелия номинира Радев, а избраната за вице Илияна Йотова му скръцна със зъби профилактично още в самото начало – да внимава да не загуби доверието на партията… Само че новият титуляр се изпракса, оглави „ националния протест “, обезпечи си втори мандат и активизира цялата алена съпротива против благодетелката си Корнелия (сега – тя ли беше благодетелят или Решетников – друга тема…).

Нещо повече – с цел да резервира и ускори своята власт отпред на една официално съвсем безвластна институция като президентството, Радев реши да си направи лична партия и командирова отпред на новия партиен план двама свои млади министри – да „ продължат смяната “.

Избори обаче се печелят освен с последни отражения на младежка харизма, а на първо място със структури за електорална готовност. Опозицията на Корнелия към „ Дондуков “ обезпечи тази алена апаратна инфраструктура, която „ изстреля “ Кирил и Асен на първото място в надпреварата от 14 ноември. Разбира се, за сметка на гласове и организации, откъснати от Българска социалистическа партия.

Това, види се е преляло чашата на „ Позитано “ и през днешния ден сме очевидци на ответния удар – изключването на този, който евентуално е оглавил изборната организация за новата партия, и който заради фамилната си биография и апаратните си позиции явно се е считал за невредим.

Изключването му е тежък удар за алената съпротива, само че също по този начин и съдбоносен жест за дотъкмяване на разцеплението в алената партия. „ Дондуков “ и без друго ще отвърне на удара, само че за самия Радев не е доста преференциално да клати лодката на съединената от неговите хора коалиция още в първите дни и седмици на съществуването й.

Корнелия Нинова разигра чудесно картите си по включване на Българска социалистическа партия в съдружния формат „ 4 + 1″… Войната с оказалия се неблагодарник Радев продължава. Остава да забележим кой ще се окаже по-голям генерал…
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР