Конкретни идеи и мерки за задълбочаване на сътрудничеството между Европейската

...
Конкретни идеи и мерки за задълбочаване на сътрудничеството между Европейската
Коментари Харесай

Мария Габриел: Инициативата „Европейски университети“ е ключова за изграждане на Европейското образователно пространство

Конкретни хрумвания и ограничения за задълбочаване на съдействието сред Европейската комисия и Асоциацията на европейските университети разискаха през днешния ден българският еврокомисар Мария Габриел и новият ръководител на асоциацията Майкъл Мърфи.

Двамата се сплотиха, че е нужно обезпечаване на задоволителна европейска поддръжка за научни проучвания и основаване на мрежи от университети, сплотяващи институции от всички елементи на Европа, за активизиране на върховите достижения и повишение на въздействието на Европа в света.

Мария Габриел акцентира на проектите на Европейската комисия за реализирането на европейското просветително пространство. Тя акцентира, че университетите на бъдещето би трябвало да имат 4 задачи – обучение, научни проучвания, нововъведения и ангажираност с обществото. „ Един от целите ни е да изградим европейското просветително пространство до 2025 година и същинско европейско изследователско пространство. Това е неповторима опция за основаване на повече синергии сред двете.

Едното не може да съществува без другото. Научните проучвания и нововъведенията не са вероятни без добре готови, свободомислещи и изобретателни студенти. Но образованието също се нуждае от научни проучвания, с цел да бъде настоящо на действителностите и с високо качество. Да не забравяме и нуждата от цифровизация както в интерес на жителите, по този начин и на предприятията “, съобщи българският еврокомисар. Тя акцентира, че засиленото взаимоотношение сред тези области на политиката ще бъде подкрепено посредством стратегиите на Европейски Съюз като Еразъм, Хоризонт Европа, структурните фондове, InvestEU.

Същевременно новата стратегия Цифрова Европа, основана по нейно предложение, ще влага в увеличение на цифровия потенциал в Европейски Съюз и в обвързваните с това умения.

„ За да може тези взаимоотношения да се трансфорат в действителност е нужна систематична смяна на всички нива – Европейски Съюз, национално и институционално. Нужна ни е обща визия по какъв начин да подкрепим и ускорим тази промяна в университетите на бъдещето. Те имат виновната задача да обучат идващите генерации за намиране на решения на най-належащите световни въпроси като изменението на климата, софтуерната промяна, демографските промени, възходящото неравноправие “, означи Мария Габриел.

Според българския еврокомисар са нужни повече старания във връзка с предлагането на стратегии за образование на цифрови специалисти и експерти. В тази връзка, скорошно изследване на Съвместния проучвателен център сподели, че в доста европейски страни липсват курсове на университетско равнище в региона на цифровите технологии и не постоянно отразяват последните софтуерни достижения. „ Инициативата „ Европейски университети “ е водеща в границите на Европейското просветително пространство. Чака ни още доста работа за премахването на пречките пред ученето, подобряването на достъпа до качествено обучение, признаването на дипломите и квалификациите, улеснението на придвижването на учащите сред страните.

Асоциацията на европейските университети е основен за Европейската комисия сътрудник. Разчитам на тяхната експертиза, хрумвания и опит, с цел да реализираме по-добри резултати с стратегии като Еразъм, Хоризонт Европа и новата стратегия Цифрова Европа “, съобщи комисар Мария Габриел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР