Кони Хедегаард © Цветелина Белутова Още по темата Идва сезонът

...
Кони Хедегаард © Цветелина Белутова Още по темата Идва сезонът
Коментари Харесай

Кони Хедегаард: Дизеловите коли трябва да се препродават само след преоборудване

Кони Хедегаард

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Идва сезонът на мръсния въздух. Кой може да го почисти?

Властите за пръв път ще имат проект за деяние, който координира дейностите на няколко разнообразни институции.
5 окт 2018
Дизеловите коли ще държат едвам до 5% от пазара в Европейски Съюз до 2030 година

Според изследване на AlixPartners наклонността ще се форсира повече от предстоящото
9 юли 2018
Да купуваме ли дизел

Кои са причините за и срещу след началото на акциите за ограничаване на по-икономичните, само че по-замърсяващи мотори
22 юни 2018
Бавната гибел на дизела

Едно знаково правосъдно решение и първата последвала от него възбрана може да се окажат началото на края за дизеловите коли в Германия и Европа
1 юни 2018 Кони Хедегаард е първият еврокомисар по климата сред 2010 и 2014 година В момента заема редица позиции, една от които е член на съвета по резистентност на Volkswagen.

Как си обяснявате парадокса с продажбите на Volkswagen, които се покачват, макар абсурда Дизелгейт?

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Това, несъмнено, е и поради растящите интернационалните пазари, да вземем за пример пазарът в Китай растеше. Но даже и в Европа и Съединени американски щати може да се види. Някой би предположил, че след подобен скандал потребителите ще се насочат към други марки, само че очевидно в действителност марката е мощна в софтуерен проект. Показва и по какъв начин седим тук (на конференция - бел. ред.) и обсъждаме потребителите и по какъв начин би трябвало да са по-активни. И по-късно 52-годишен мъж в магазина за коли желае да си купи просто това, което е положително. Но мисля също, че отразява също мнението на клиентите, че грешките са били поправени до момента. На равнище политики някой би трябвало да го е разрешил към този момент. Мисля, че отразява огромно доверие във управляващите - " евентуално са го поправили към този момент ". Мисля, че дълготрайният резултат е, че ще има консуматори с по-критично мислене. Другото е, че автомобилната промишленост ще се сблъска с повече сериозни въпроси от страните. Не е задоволително единствено да кажат, че основават работни места. Сега ги питат за замърсяване на въздуха и така нататък

По ваши наблюдения подготвени ли са автомобилните производители за тези по-строги проби на излъчванията?

Това го претърпях и през последните промени на регулациите, когато те споделяха, че е доста комплицирано и скъпо. И всякога се оказва, че може да стане. Разбира се, би трябвало да има съответно предизвестие, да им се дадат няколко години.

Изкуството на политиката е да се стигне до максимума, който фирмите могат да реализират. Цялата полемика за забрани в градовете [на дизели] е повода всички да приказват за електрически автомобили и да се наливат същински пари в това. За Volkswagen това са 30 милиарда евро вложения, не е малко.

Независимо дали BMW, Mercedes или Renault - всеки в действителност работи над такива решения в лабораториите си. За мен това е доказателство, че не можеш да оставиш подобен преход единствено на пазарите, трябват и политики. Но пазарите доставят решенията. Трябва да има баланс сред напън от политиките, дърпане от страна на пазарите и какво тъкмо е осъществимо. Защото въпреки всичко, в случай че най-после унищожим промишлеността [в Европа] напълно, просто ще подарим опцията на някой различен.

Бяха ли Съединени американски щати по-амбициозни от Европейски Съюз в контрола си и Дизелгейт?

Доколкото разбирам, господин Тръмп направи крачка обратно в регулациите на автомобилната промишленост. Те имат системата, с цел да държат под отговорност в този случай Volkswagen. Не че имат по-строги стандарти - те в този момент бяха и отстранени от администрацията на Тръмп. Но несъмнено, може да се каже, че от време на време Европа схваща чак когато злополуката настъпи, че има принадлежности на национално равнище, които нямаме на европейско, а може би би трябвало.

Може би и разликите сред страните членки играят роля.

А и може би беше по-лесно на Съединени американски щати да вземат на прицел европейска промишленост.

Говорим си за износа на мръсни коли от Западна Европа към Източна. Как ще се реши този проблем?

Трябва да е наложително да не може да препродаваш употребяваната дизелова кола, в случай че не е предходна през съответната процедура и е преоборудвана. Тогава може да има етикет, който да гласи, че автомобилът е преоборудван, че би трябвало да е минал през инспекции. Не виждам различен метод. Ако забраним препродажбата, няма по какъв начин да направляваме това, по-късно мръсните коли ще се окажат в Бангладеш да вземем за пример. Това не е основателно и от позиция на околната среда, и на морала.

Интервюто взе Мила Чернева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР