Конгресът на САЩ, съвместно с Белия дом, активно работят по

...
Конгресът на САЩ, съвместно с Белия дом, активно работят по
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ работи по законопроект за обявяване на Русия за държава-агресор

Конгресът на Съединени американски щати, взаимно с Белия дом, интензивно работят по законопроект, който ще разреши Русия да получи статут на " държава-агресор “, оповестява американският вестник The Hill , базирайки се на свои източници в Капитолия.

Според изданието даването на подобен статут е " половинчата мярка “ на фона на нежеланието на Белия дом да включи Русия в листата на страните, спонсориращи тероризма, както изиска украинският президент Володимир Зеленски. В същото време в американското законодателство липсва терминът " държава-агресор “, което затруднява създаването на подобаващ юридически акт.

В момента текстът на документа се съгласува с администрацията на президента на Съединени американски щати и законодателите имат намерение да го внесат в Конгреса допустимо най-скоро. Според The ​​Hill, след разглеждане на законопроекта, той ще даде право на президента на Съединени американски щати персонално да дава статут на " държава-агресор “ във връзка с всяка непозната страна, в случай че " тя взе участие в акт на експанзия против Украйна “. Освен това президентът ще може да постанова наказания на лица, в случай че те са " виновни, забъркани или съучастници " в сходни дейности.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели по-рано, че администрацията на Джо Байдън работи със законодателите в Конгреса за увеличение на натиска върху Русия, като в същото време се заобикалят отрицателните последствия, които биха довели до включването на Руската федерация в листата на страните, спонсориращи тероризма.

Белият дом акцентира през септември, че решението на администрацията на Съединени американски щати да не включва Русия в американския лист на страните, спонсориращи тероризма, е дефинитивно. Киев прикани Вашингтон да включи Русия в него. Подобни оферти бяха направени от редица членове на Конгреса. Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова назова тези начинания " мярка от идиотски темперамент ", предупреждавайки, че сходни дейности на Съединени американски щати няма да останат без отговор от Москва.

В посочения лист може да попаднат страни, които съгласно Вашингтон " неведнъж са подкрепяли актове на интернационален тероризъм ". Американската администрация има необятни пълномощия във връзка с налагането на наказания против лицата от листата. Министерството на финансите на Съединени американски щати може да предприеме дейности против тези юридически и физически лица, както и страни, които търгуват с страни от листата. Към момента описът включва Иран, Северна Корея, Куба и Сирия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР