Конгресът на САЩ прие в четвъртък законопроект, който ще позволи

...
Конгресът на САЩ прие в четвъртък законопроект, който ще позволи
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ одобри референдум за деколонизация на Пуерто Рико

Конгресът на Съединени американски щати одобри в четвъртък законопроект, който ще разреши на Пуерто Рико да организира първия по рода си обвързващ референдум за това дали да стане щат или да получи някаква форма за самостоятелност, само че това има дребен късмет да премине през Сената , предава Associated Press.

Законопроектът, който беше признат 233 против 191 гласа и получи известна поддръжка от Републиканската партия, ще предложи на гласоподавателите на острова, ръководен от Съединени американски щати три благоприятни условия: статут на щат, самостоятелност или самостоятелност със свободна асоциация.

Предложението би задължило Конгреса да одобри Пуерто Рико в Съединените щати като 51-ия щат , в случай че гласоподавателите на острова изискат това. Гласоподавателите също биха могли да изберат цялостна самостоятелност или самостоятелност със свободна асоциация, чиито условия ще бъдат избрани след договаряния по отношение на интернационалните връзки, американското поданство и потреблението на щатския $.

Лидерът на болшинството Стени Хойер, който е работил по въпроса през цялата си кариера, сподели, че е изминат " дълъг и непосилен път ", с цел да стигне предлагането до залата.

" Твърде дълго хората в Пуерто Рико бяха изключени от цялостното заричане за американска народна власт и самоопределяне, което нашата нация постоянно е подкрепяла ", сподели демократът от Мериленд.

След приемането в следената от демократите Камара, законопроектът в този момент отива в разделения Сенат, където е изправен пред дефицит на време преди края на годината и и отменяне от републиканските сенатори , които от дълго време се опълчват на сходна концепция.

Губернаторът на Пуерто Рико Педро Пиерлуиси от Новата прогресивна партия, подкрепяща държавността, пътува до Вашингтон за вота. Той назова този ден исторически и сподели, че  3,2-та милиона жители на Съединени американски щати, които живеят на острова, нямат тъждество, нямат заслужено посланичество във федералното държавно управление и те не могат да гласоподават на общи избори .

Членове на неговата партия, в това число непрекъснатият комисар в Пуерто Рико Дженифър Гонзалес, приветстваха утвърждението на законопроекта, макар че реакцията на територията на Съединени американски щати беше значително приглушена и с отчаяние, защото се чака да той бъде отритнат в Сената.

Предложението за обвързващ референдум раздразни мнозина на остров, който към този момент е провел седем необвързващи референдума за политическия си статут, без преобладаващо болшинство., като в него участваха единствено малко повече от половината регистрирани гласоподаватели.

Предложеният обвързващ референдум би бил първият път, когато сегашният статут на Пуерто Рико като американска общественост не е включен като алтернатива, удар за главната опозиционна Народна демократическа партия, която поддържа статуквото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР