Конгресът на САЩ покани собствениците на Фейсбук, Гугъл и Туитър

...
Конгресът на САЩ покани собствениците на Фейсбук, Гугъл и Туитър
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ иска да изслуша шефовете на социални мрежи за руската намеса в изборите

Конгресът на Съединени американски щати предложения притежателите на Facebook, Google и Туитър на чуване по отношение на следствието за допустима съветска интервенция в президентските избори в страната през ноември 2016 година, съобщи в четвъртък Ройтерс.

Съветник в Сената съобщи, че ръководителите на трите компании са били помолени да се явят на обществено чуване в комисията по разузнаване на 1 ноември.

Лидери на комисията по разузнаване към Камарата на представителите потвърдиха, за намерено чуване идващия месец с неназовани софтуерни компании, чиято цел е да стана ясно " по какъв начин Русия е употребила онлайн средства и платформи, с цел да посее разкол и да повлияе на нашите избори ".

Представители на Facebook и Google потвърдиха, че са получили предложения от комисията в Сената, само че не споделиха дали ще се отзоват. Туитър не бе открит директно за коментар, показва Ройтерс.

Комисията в Камарата на представителите не назова фирмите, само че източник от нея сподели, че се чака законодателите да изслушат същите три компании, които са помолени да свидетелстват в Сената, добавя Българска телеграфна агенция.

Facebook разкри този месец, че хипотетични съветски тролове са похарчили 100 000 $ за разпространяване в обществената мрежа на рекламни известия с политически темперамент, чрез основаването на подправени профили и страници.

По този мотив президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп назова Facebook " антиТръмп " мрежа. Коментарът му бе качен в Туитър, откакто обществената мрежа разгласи, че е предоставила материали на комисията в Конгреса, проверяваща възможната съветска интервенция в президентските избори.

" Facebook постоянно е бил антиТръмп ", написа американският президент, добавяйки, че обществените мрежи постоянно са били против него.

" Тръмп споделя, че Facebook е срещу него, либералите настояват, че ние сме помогнали на Тръмп да завоюва (изборите). И двете страни се разстройват от хрумвания и наличие, което не им харесва. Ето какво значи да управляваш платформа, която е открита за всички хрумвания ", отговори му основателят на компанията Марк Зукърбърг.

Той призна, че акцията в Съединени американски щати през 2016 година е била първата, в която интернет е бил главното средство за връзка на претендентите с обществото.

Припомняйки, че след изборите в началото бе определил като " безумни " изказванията, че дезинформация във Facebook е можела да повлияе на вота, в този момент Зукърбърг оцени тези свои думи като " пренебрежителни ".

Той призна, че даването на право на глас на хората във Facebook и опцията на претендентите да поддържат връзка с гласоподавателите непосредствено е изиграло доста значима роля на последния избор. Добави и, че обществената мрежа ще продължи да дава своя принос против опитите на държавните управления да популяризират дезинформация и да подкопават изборния развой.

Преди няколко дни обществената мрежа разгласи, че ще даде на проверяващата комисия в Конгреса наличието на 3000 политически реклами, закупени от съветски юридически лица по време на акцията за президентските избори предходната година.

В предишното Тръмп персонално е хвалил Facebook поради това, че мрежата му е помогнала да завоюва изборите през ноември 2016 година Неговият избирателен щаб разгласи, че е похарчил към 70 млн. $ за реклами. Той имаше и стратегия онлайн в обществената мрежа.

След последния коментар на Тръмп за обществената мрежа акциите на компанията на записаха повишаване с 1.4% на борсата, като ценатаза един брой доближи до 166.50 $, допълват осведомителните организации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР