Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително чуждестранно

...
Конгресът на САЩ одобри близо 40 милиона долара допълнително чуждестранно
Коментари Харесай

САЩ обявиха 40 млн. долара военна подкрепа за България

Конгресът на Съединени американски щати утвърди близо 40 милиона $ в допълнение задгранично военно финансиране за България. Финансирането има за цел да подкрепи модернизацията на българските въоръжени сили, както и да засили колективните отбранителни старания на НАТО в района.

„ България даде скъпа филантропична помощ за Украйна на фона на съветската пълномащабна инвазия и способства доста за груповата защита, като стана хазаин на многонационалната бойна група на НАТО, която е значим детайл от възпиращата и отбранителна позиция на Алианса на източния фланг. България също по този начин даде леговище на десетки хиляди разселени украинци “, оповестяват от американското посолство.

„ Съединените щати и България са стратегически сътрудници в областта на сигурността. Ние сме по-силни дружно. Това ново финансиране ще форсира основните старания за модернизиране на Българската войска, които са жизненоважни за постигането на задачите на НАТО за нараснала оперативна съгласуемост и по-добра групова сигурност “, съобщи посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа.

Това задгранично военно финансиране е част от повсеместен пакет за поддръжка, разгласен от Държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен на 8 септември, показват от американското посолство.

Целта на пакета е да укрепи сигурността на Украйна и 17 от нейните прилежащи страни, в това число България, които са в евентуален риск от бъдеща съветска експанзия, стои още в прессъобщението на американската дипломатическа задача.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР