Конгресът на Салвадор днес одобри закон за конвертиране на биткойна

...
Конгресът на Салвадор днес одобри закон за конвертиране на биткойна
Коментари Харесай

Салвадор стана първата страна, приела биткойна за законно платежно средство

Конгресът на Салвадор през днешния ден утвърди закон за конвертиране на биткойна в легална валута, съобщи Си Ен Би Си. Така дребната страна в Централна Америка стана първата в света, приела криптовалутата за легално платежно средство.

Законът бе изпратен до Конгреса от президента Наиб Букеле и бе утвърден с 62 гласа „ за “ от 84 вероятни.

След новината цената на биткойна незабавно нарастна, като към 10:30 часа българско време криптовалутата се разменя за 34 311,70 $, което е растеж от 3,96% за последните 24 часа.

„ Целта на този закон е да уреди статута на биткойна като изцяло законно платежно средство, което не може да бъде отказвано от търговци и кредитори и може да се употребява безкрайно при всевъзможни преводи. “, гласи закона.

Цените в страната към този момент могат да бъдат в биткойн, а финансовите облаги от криптовалутата няма да бъдат облагани с налог.

Биткойнът е прочут с огромните съмнения в цената, които са една от главните аргументи неговите критици да считат, че той не може да бъде ефикасна валута.

Според закона обменния курс сред на биткойна с $ ще бъде „ избран свободно от пазарите “. Щатският $ е формалната валута на Салвадор.

От закона излиза наяве, че към 70% от жителите на страната нямат достъп до обичайните финансови услуги. Криптовалутата се преглежда като опция за включване на повече хора във финансовата система.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР