Конгресът на Перу обяви президента на страната Мартин Вискара за

...
Конгресът на Перу обяви президента на страната Мартин Вискара за
Коментари Харесай

Конгресът на Перу отстрани президента от власт

Конгресът на Перу разгласи президента на страната Мартин Вискара за краткотрайно неспособен да ръководи и назначи на негово място вицепрезидента Мерседес Араос, съобщи Спутник.

На фона на политическа рецесия, която избухна в Перу, военните и полицията на страната показаха поддръжка за сегашния президент на страната Мартин Вискара, оповестиха от администрацията на президента.

„ Ръководителят на комбинираното командване на Военноморски сили, командирите на армията и военновъздушните сили и националната полиция на Перу потвърдиха цялостната си поддръжка за конституционния ред и президента Мартин Вискара като главнокомандващ на въоръжените сили и националната полиция на Перу “, заяви администрацията в Туитър.

В понеделник Вискара разгласи разпускането на Конгреса на републиката, откакто депутатите бойкотираха неговата промяна на конституционния съд и гласоподаваха за нов член на съдийската гилдия.

Разпуснатият парламент разгласи Вискара за краткотрайно неработоспособен и назначи Мерседес Араос. Самата Араос назова решението на Вискара да разпусне Конгреса нелегално.

Парламентът, в който болшинството принадлежи на опозиционната партия Народна мощ, изпрати също писмо до Общото заседание на Организация на обединените нации и секретариата на Организацията на американските страни, в което приказва за „ опасност за демокрацията “.

Парламентарните избори в Перу са планувани за 26 януари 2020 година

През юни държавното управление на Перу завоюва избор на доверие в Конгреса на страната, заобикаляйки специфични законодателни избори.

По-рано този месец депутатите отхвърлиха конституционна промяна, целяща осъществяване на президентски избори през 2020 година, година по-рано от плануваните. Реформата беше препоръчана в опитите на Вискара да преодолее политическа невъзможност с десните депутати, противопоставящи се на неговата антикорупционна политика. Тя е от решаващо значение за сегашната администрация, като включва смяна на процедурата за назначение на съдии.

Конгресмените отложиха решението за правосъдната промяна, след което гласоподаваха за кандидатурата на различен член на конституционния съд. Вискара смята това за отвод на доверие. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР