Конгресът на Ел Салвадор гласува за разрешаване на масови съдебни процеси за разбиване на банди

...
Конгресът на Ел Салвадор одобри групови процеси за десетки хиляди
Коментари Харесай

Конгресът на Ел Салвадор одобри групови процеси за десетки хиляди хора, арестувани по време на репресиите на президента Найиб Букеле срещу престъпни банди, което даде на страната един от най-високите проценти на затворници в света.

Законодателството от сряда ще позволи на прокурорите да съдят едновременно стотици хора, за които се твърди, че са част от една и съща престъпна група или от една и съща област на централноамериканската страна.

Ел Салвадор е в извънредно положение от 16 месеца, което предизвика ареста на повече от 71 900 предполагаеми членове на банда. Около 6000 души са освободени, показват официални данни.

Законодателите от партията Нови идеи на Букеле, която има мнозинство в Конгреса, казаха, че мярката се стреми да повиши реда и ефективността. Той беше приет с 67 гласа „за“ и шест „против“.

Министърът на правосъдието Густаво Вилаторо казва, че до 900 обвиняеми от една и съща група могат да бъдат преследвани наведнъж.


Извънредното положение е популярно сред салвадорците. Поддръжниците посочват значителен спад в убийствата и престъпленията като изнудване и разпространение на наркотици.

Но политиката предизвика критики от салвадорски и международни правозащитни групи, които твърдят, че е довела до нарушения на правата на човека като изтезания, смъртни случаи в арести и произволни задържания, особено сред млади мъже в по-бедните квартали.

Законодателите, които приеха мярката в сряда, казаха, че хората, за които е установено, че не са свързани с банди, трябва да бъдат освободени.

Опозиционни политици и групи за защита на правата обаче казват, че груповите съдебни процеси рискуват да лишат задържаните от правото им на справедлив процес и личната им презумпция за невинност.

„„Ние не арестуваме невинни хора“ се превърна в „Ние арестуваме невинни хора, но не ги задържаме“, което се превърна в „Ние ги задържаме, но съдилищата ще ги освободят в крайна сметка“, каза Мануел Мелендес, докторант в Харвардския университет и изследовател на политиката в Салвадор.


Ингрид Ескобар, говорител на Humanitarian Legal Aid, група, предоставяща помощ на задържани в Салвадор, каза, че затворниците са изложени на риск да бъдат съдени за престъпления, които не са извършили.

Тя предупреди, че те могат да бъдат преследвани просто „за това, че живеят на място, стигматизирано от банди, въпреки че самите те не са непременно членове на банди“.

На 14 юли в Междуамериканската комисия по правата на човека правозащитни организации осъдиха смъртта на 174 души в държавен арест и над 6400 документирани нарушения на правата на човека по време на извънредното положение.

Правителството и канцеларията на главния прокурор отрекоха тези обвинения.

Законодателите също одобриха законопроект, който ще повиши максималната присъда за лидери на банди от 45 на 60 години.

Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР