Конгресът на БСП ще заседава извънредно днес, за да обсъди

...
Конгресът на БСП ще заседава извънредно днес, за да обсъди
Коментари Харесай

БСП пред избор: Нинова, пряк вот за лидер или Жаблянов

Конгресът на Българска социалистическа партия ще заседава изключително през днешния ден, с цел да разиска загубата на европейските избори на 26 май т.г. Делегатите на най-висшия конгрес на партията ще би трябвало да решат дали да поддържат започването на процедура за директен избор на водач, откакто Корнелия Нинова разгласи оставка и съобщи, че ще взе участие в конкуренцията за председателското място още веднъж. Или да изберат вид, препоръчан от вътрешната съпротива - конгресът да избере краткотрайно изпълняваш длъжността ръководител като социолога Валери Жаблянов, до момента в който бъдат готови и признати правила за директен избор на водач. Социалистът Красимир Янков също даде поръчка, че желае да взе участие в съревнованието за председателското място.

Очаква се при започване на съвещанието да има голям брой апели Корнелия Нинова да отдръпна оставката си, откакто такива решения тази седмица взеха огромна част от локалните организации на Българска социалистическа партия. Засега Корнелия Н

инова не е дала и знак, че ще премисли оставката си, само че има догатки, че конгресът може да се трансформира в самобитен избор на доверие към нея. Основният претекст на призоваващите е, че предстоят локални избори и партията не би трябвало да е разграничена.

Зад Нинова към момента седят заместниците й в партията Кирил Добрев и Деница Златева, както и огромна част от хората в най-тясното управление - Изпълнителното бюро. Два дни преди конгреса в нейна поддръжка се изрече и едно от обичаните лица в партията - зам.-председателят Стефан Данаилов. Преди това поръчка, че не е от страната на вътрешната съпротива направи и Румен Овчаров.

През 2017 година при последното броене на " силите " на конгреса, в който вземат участие към 700 делегати, се видя, че Нинова има поддръжката на две трети от хората, само че в този момент се чака вътрешната съпротива да се е разширила. Днес критици на Нинова са Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Гергов, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Георги Пирински и други, да се е нараснала. В последните дни рецензии към Нинова изрекоха и Юрий Асланов, Антон Кутев и други Сред тях са - че е едноличен и силов водач, че в партията няма идеология, че напускането на Народното събрание е неточност, че е съумяла да втвърди гласоподавателите на ГЕРБ.

Източник: дневник.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР