Конгресът на БСП да гласува доверие на лидерката Корнелия Нинова

...
Конгресът на БСП да гласува доверие на лидерката Корнелия Нинова
Коментари Харесай

На 50-тия си конгрес: БСП решава за оставката на Нинова

Конгресът на Българска социалистическа партия да гласоподава доверие на лидерката Корнелия Нинова и подадената от нея оставка да не се установи. Това са поискали към този момент 500 от делегатите на аления конгрес, чието съвещание ще стартира всеки миг в зала 1 на НДК. Подписката в поддръжка на Нинова, тръгнала от Благоевград, досега е подкрепена от 500 делегати, сподели пред медии секретарят на Изпълнителното бюро на партията Вяра Емилова. Нинова подаде оставка след парламентарните избори на 14 ноември, като по този начин пое отговорността, че партията остана четвърта мощ в новото Народно заседание.

Стратегията на лидерката - държание с сдържан звук, което тя зададе на своята партия в последните три предварителни предизборни акции, обаче легитимира столетницата като партия на смяната. Нинова направи Българска социалистическа партия допустима за ръководството и мечтан сътрудник за коалиция както от партиите на статуквото, по този начин и от тези на смяната. Но заложи на партиите на смяната. В момента Българска социалистическа партия и балансьорът в четворната коалиция, а Нинова стана вицепремиер и стопански министър. 630 от общо 976 делегати се записаха за висшия партиен конгрес.

В НДК са и близо 300 посетители, измежду които представители на партиите в лявата коалиция. Влизането е със зелен документ, а за тези, които нямат подобен, има мобилни лаборатории за бързи проби за коронавирус. Премиерът Кирил Петков пък изпрати видеообръщение до делегатите на конгреса. Още доста работа ни чака, с цел да изтръгнем корупцията и да дадем правдивост на хората. Заедно ще се оправим и имам вяра, че ще успеем да реализираме обещанията, които всички ние сме дали, сподели министър председателят. Приветствие изпрати и ген. секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла.

Много е значимо да определим кои са алените линии за Българска социалистическа партия, с цел да не се срамим след това пред гласоподавателите, съобщи преди началото на форума водачът на Българска социалистическа партия в София Калоян Паргов. Той подсети, че в столицата към този момент са сложили въпроса за началото на подготовката на локалните избори, тъй като те са един от фундаментите на всяка власт. Остават близо 2 година до локалните избори, само че този въпрос не би трябвало да се подценява, безапелационен бе Паргов. Крум Зарков, който към този момент разгласи, че ще се кандидатира за водач на Българска социалистическа партия, в случай че се стигне до директен избор, пък сподели, че чака да се стигне до подобен. Това беше поръчката за този конгрес, който бе призован от ръководителя, с цел да установи оставката, която самата тя подаде, тъй че през днешния ден би трябвало да вървим по нашите правила, съобщи Зарков. Той дефинира като фарс подписката в поддръжка на Нинова.

Готов съм на искрено и другарско съревнование и партията ни има потребност от такова, тъй като преживяхме огромна контузия на три пъти предходната година и не можем да чакаме, че нещо положително ще се случи на идващите избори, изясни Зарков. В началото на съвещанието пък Светлана Шаренкова помоли за отмора в 10,45 да се даде отмора, с цел да може тези, които желаят да отидат на тържественото встъпване във втория мандат на президента Румен Радев, да могат да го създадат. Весела Лечева пък изиска изместване графика на конгреса с два часа, с цел да може членовете на Българска социалистическа партия да бъдат съпричастни с голямата наслада за избора на втори мандат на Радев и Илияна Йотова. От 1997 година датата за встъпване в служба на президента е 22 януари, датата на конгреса не бе вярно определена, сподели Лечева.

Всички сме съпричастни и горди от успеха на Радев и Йотова и не виждам това да оставя подозрения у някого. Всеки от нас има опция да се включи в тази тържествена гала. Членовете на Инициативния комитет и на управлението ще вземат участие, изясни водещият съвещанието на конгреса Георги Свиленски. Той подсети, че при разглеждането на датата на конгреса от Националния съвет никой не е обърнал внимание, че тя съответствува с встъпването въввтори мандат на Радев. Делегатите пък отхвърлиха желаното отсрочване на програмата със 138 гласа " за ", 384 " срещу " и 111 " въздържали се ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР