Конфликтът в Украйна стана първият в историята с масово използване

...
Конфликтът в Украйна стана първият в историята с масово използване
Коментари Харесай

“Те промениха представата за войната”. Кого подготвят в Донбас

Конфликтът в Украйна стана първият в историята с всеобщо потребление на цивилни дронове. И двете противоборстващи страни имат специфични елементи от водачи на дронове. За това по какъв начин и къде се образоват съветски оператори на БПЛА – в репортажа..

Незаменим " консуматив "

Военните ни приканват да превключим смарт телефоните в самолетен режим, с цел да не дразним украинското радиоразузнаване. Фронтът е доста близо. Трио хеликоптери се втурват от горната страна на извънредно ниска надморска височина и се насочват към Маринка. Колоната се отбива от пътя, минава през бариерата на КПП-то и стопира в гората.

Кадетите се подреждат в две линии на една от платформите. Поздравяват ги в резюме и без повече приказки ги изпращат на първия научен урок в една от армейските палатки.

" Те учат тук единствено пет дни ”, изяснява един от инструкторите на Републиканския център за безпилотни системи “Владимир Жога ” с позивна Вандал. “След това момчетата отиват в своите звена, с цел да консолидират добитите умения на процедура. Ние образоваме допустимо най-бързо - операторите на дронове са доста нужни. Ние образоваме експерти, способни да " хвърлят " дрон даже през отворен прозорец ”, добавя той.

Войниците сядат в отоплена палатка, потривайки схванатите си ръце. През последните дни в Донбас замръзна - до минус осем. Пронизващият вятър и високата мокрота ускорява студа. Първото предписание на оператора на квадрокоптер е да държи аварийните акумулатори във вътрешен джоб, с цел да не се изтощят.

" Ще овладеете цивилните DJI Mavic 3 и DJI Air 2S ", стартира лекцията инструкторът с позивна Ахат. " Това са най-често срещаните модели на фронта. Евтини са. В актуален въоръжен спор всеки дрон е консуматив. Но е по-добре да не прахосвате оборудването на вятъра, тъй че слушайте деликатно. "

Не активирайте геолокацията

Ахат изяснява по какъв начин да разгънете квадрокоптера, да се сложи батерията, да се включи и да се извърши предполетна подготовка. Показва солиден надзорен панел с екран и джойстици. Дисплеят демонстрира цялата нужна информация - телеметрия (надморска височина, обсег, скорост), равнище на батерията, компас, настройки на камерата, брой на наличните сега спътници.

Този индикатор е изключително значим. Ако броят се трансформира бързо, по-късно нараства, по-късно понижава, това е първият знак, че врагът се пробва или да приземи дрона със средства за радио-електронна война, или да го отнеме. В този случай би трябвало да напуснете рисковата зона допустимо най-скоро.

„ Важен миг е в никакъв случай да не включвате геолокацията ", споделя Агат. „ Има устройства, които разрешават да проследявате във въздуха освен самия дрон, само че и координатите на оператора. Е, и съвет за изключително " надарените ": не пъхайте пръстите си в работещите перки. Вече е потвърдено, че ще бъде доста мъчително. "

След чуване на встъпителната лекция кадетите минават към на практика извършения. Всеки на собствен ред извършва съществени маневри: квадрат, завой, низходяща и възходяща серпантина, задържане на една и съща височина при придвижване в кръг. И - кацане върху лист шперплат с размери метър на метър. Всички се оправят без изключение.

„ Бях фотограф в цивилния живот, занимавах се и с видеозаснемане, в това число от квадрокоптер ", споделя мобилизиран войник от Саратовска област. „ Така че имам някои умения. Дойдох тук от южното направление, моето поделение е защита на Запорожката атомна електроцентрала. Там може да се промъкнат диверсанти. Затова незабавно се нуждаем от разузнаване от въздуха ”, изяснява той.

Единични експерти

Програмата за по-нататъшно образование включва усъвършенствани настройки на софтуера на БПЛА, комплицирано пилотиране, изхвърляне на дребни муниции и, най-важното, особено тактическо образование.

Операторът на дрона е навън, с цел да не загуби контакт с машината. Той може да бъде проследен от радио-разузнаването, рискува да попадне под обстрел, от време на време би трябвало да търси хеликоптера в цялостна мрачевина.

„ Дори дете може да се оправи с ръководството ”, изяснява началникът на образователния център, офицер от разследващия батальон „ Спарта “ с позивна Инок. „ Но защото това е на първо място инструмент за разузнаване, операторът би трябвало да може да разграничава укрепените региони, камуфлажни землянки, колоните от техника и даже обособени военнослужещи ”, добавя той.

Те се образоват по какъв начин да поправят артилерийския огън, да се опълчват на средства за радио-електронната война и да взаимодействат с щурмови отряди. Такива експерти, споделят тук, са очите на звеното. Животът им зависи от тях.

Според Инок всеобщото потребление на цивилен и индустриални дронове в борба е същинска гражданска война в артилерията. Всяка гаубица, с вярна конфигурация от въздуха, се трансформира в снайпер. Това освен доста усилва успеваемостта на огъня, само че и фрапантно понижава потреблението на муниции.

Никога няма прекалено много дронове на фронта, прибавя офицерът. Характерът на спора в Украйна диктува свои лични правила, които, желаете или не, би трябвало да бъдат поправени.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР