Конфликтът в Украйна ще се усложни, вследствие на случващото се

...
Конфликтът в Украйна ще се усложни, вследствие на случващото се
Коментари Харесай

Президентът Радев: Пригожин има ограничена сила

Конфликтът в Украйна ще се усложни, в резултат на протичащото се в Русия. Така президентът Румен Радев разяснява развитията там. Според него би трябвало да се разбере дали задачата на Евгений Пригожин е свалянето на президента Владимир Путин. Случващото се в Русия ще има отражение и върху войната в Украйна, счита Радев. Темата за войната в Украйна и протичащото се в Русия разясниха и участниците във форума Вахау, в който взе участие и българският държавен глава.

От Австрия, където е на двудневно посещаване, президентът Румен Радев съобщи, че ситуацията в Русия е прекомерно динамична, а информацията - нищожна. Поради това, съгласно него, не трябва да се вършат прибързани мнения.

Според него не е ясно дали задачата на шефа на ЧВК “Вагнер ” Евнегий Пригожин е свалянето на Путин.

Радев взе участие във форума “Вахау ”, на който европейски водачи също реагираха на обстановката в Русия.

Според президента Румен Радев обстановката в Русия занапред ще се развива.

" Много значимо е да знаем същинските аргументи за това, което става, дали задачата на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с МО и битката за предимство на фронта ", съобщи Румен Радев.

Президентът уточни, че казусът с въоръжаването на наемници в Русия става настоящ преди края на войната.

" Винаги, когато се образува една наемна войска, която се въоръжава тежко, и то когато в нея има избрани нарушители, постоянно е проблем, какво ще се прави с нея, когато войната свърши. Сега виждаме, че има развръзка, преди войната да е свършила. Това е в действителност сериозен проблем за Русия ", съобщи Румен Радев.

Ще се отрази ли на динамичността на спора, съгласно вас?

" Определено това ще се отрази на динамичността на спора. Виждате, че сега сме в напрежението офанзива-контраофанзива, “Вагнер ” имаше значително присъединяване в нея, само че последната локация на “Вагнер ” не е на фронта и тук би трябвало да се замислим в действителност каква е задачата на “Вагнер ", добави Радев.

Според него войната ще се усложни.

" Всеки вътрешнополитически проблем, а той към този момент не е вътрешнополитически проблем - тук са въвлечени и евентуални военни дейности на територията на Русия, ще има съществено отражение ", сподели Радев.

На въпрос на австрийски медии кой ще победи - Путин или Пригожин, Радев отговори:

" Трябва да дефинираме какво значи победа. Мисля, че Пригожин има лимитирана мощ, местна. Ако държавното управление се консолидира против това лимитирано наличие, не мисля, че има късмет. Следващите дни ще бъдат доста показателни какво ще се случва, само че наемници с тежко въоръжение, нарушители с тежко въоръжение - това постоянно е предизвикателство ".

Случващото се в Русия и помощта за Украйна преобладаваха форума Вахау, в който президентът взе участие по покана на австрийския канцлер Карл Нехамер.

" Последната вест е, че " Вагнер " бързо напредва към Москва, без да среща никаква забележителна опозиция. Това слага ново предизвикателство към нас. Ако политическата обстановка и обстановката на сигурността продължат да се утежняват, би трябвало да помислим какво ще се случи с хилядите нуклеарни бойни глави и химически оръжия, както по времето на Елцин. Имаме нов източник на неустойчивост. НАТО, европейските институции, всички ние би трябвало освен да следим, а да вземем ограничения и да подсигуряваме сигурността ни ", сподели Радев.

" Ако погледнем какво се случва през последните часове - можем да кажем, че има значително агитация, която се водеше от Русия. Днес истината ще излезе нескрито ", съобщи Джорджа Мелони, министър председател на Италия.

" Ситуацията в Русия все още е доста нестабилна. Трудно е да се разбере какво става. Но главният въпрос е по какъв начин можем да създадем, тъй че Украйна да получи цялостния пакет поддръжка, от който се нуждае ", съобщи Йоханес Хан, еврокомисар по бюджет и финанси.

На форума президентът Румен Радев още веднъж прикани България да бъде призната в Шенген. А австрийският канцлер Нехамер съобщи, че България не трябва да бъда оставяна сама да охранява външните граници на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР