Конфликтът в Газа се очертава като значим проблем в кампаниите

...
Конфликтът в Газа се очертава като значим проблем в кампаниите
Коментари Харесай

Конфликтът в Газа пренарежда картите в надпреварата за президентските избори в САЩ

Конфликтът в Газа се обрисува като важен проблем в акциите на демократите и републиканците за президентските избори следващата година, се споделя в преглед на Българска телеграфна агенция по тематиката.

И двете партии показват твърда поддръжка за Израел, само че социологически изследвания демонстрират, че настроенията на американските жители към войната в палестинския анклав се трансформират. И до момента в който Джо Байдън губи известност измежду по-младата част от електората си и измежду американците, изповядващи исляма, лагерът на републиканците търси способи да се възползва от тази обстановка.

Същевременно двете партии са наранени от общото неодобрение, което наподобява царува измежду американските гласоподаватели във връзка с обстановката в Съединени американски щати като цяло. Една година преди президентските избори 76% от американците считат, че страната им е поела по неверен път, а водещите претенденти на Демократическата и Републиканската партия са възприемани по-скоро в неподходяща светлина, сочи изследване на Ей Би Си нюз/Ипсос. Само 23% от американците мислят, че страната се движи в вярната посока.

Какво споделя социологията за спора в Газа?

В средата на месеца бяха оповестени резултатите от анкета на Ройтерс/Ипсос, които сочат, че все по-малко американски жители поддържат военната акция на Израел в палестинския анклав и от ден на ден са на мнение, че Тел Авив би трябвало да приключи спора.

Респондентите, които декларират, че Съединени американски щати би трябвало да заемат страната на Израел, възлизат на 32%, откакто месец по-рано този дял е бил 41%.

Нараснал е процентът на американците, които са на мнение, че страната им би трябвало да играе ролята на безпристрастен медиатор, като въпросният дял се е нараснал от 27% през октомври на 39% през ноември.

Същевременно редица социологически изследвания демонстрират, че по-младите последователи на Демократическата партия отдръпват поддръжката си за преизбирането на Байдън. Неотдавнашно изследване на Ен Би Си нюз откри, че 70 % от гласоподавателите на възраст сред 18 и 34 години не дават позитивна оценка на позицията му към войната в Газа.

Белият дом остава непреклонен

Байдън обаче остава непреклонен и предходната събота съобщи в публикация, оповестена във " Вашингтон пост ", че " до момента в който " Хамас " следва идеологията си за заличаване, прекратяването на огъня не съставлява мир ".

" Почти от първите мигове на войната с Израел държавното управление Байдън твърдо поддържаше своя близкоизточен съдружник и не позволи обществено разминаване сред личните си публични изказвания и тези на израелския министър председател Бенямин Нетаняху ", написа във в. " Гардиън " журналистката Мойра Донеган. " Към Израел не престават да текат гладко оръжия и помощи, даже и откакто при израелските удари към този момент са убити над 14 000 палестинци в Газа, в това число над 5000 деца, и са разселени над един милион души ", добавя тя.

" Ястребовата поддръжка за войната на Израел е мощна, а реториката на Белия дом постоянно наподобява безразлична или напряко враждебна към опасенията за гибелта на палестинските цивилни ", разяснява английската журналистка.

На 10 октомври прессекретарят на Байдън Карин Жан-Пиер дефинира апелите за преустановяване на огъня като " неправилни ", " отвратителни " и " позорни ". " Тук няма две страни ", съобщи Жан-Пиер, давайки знак, че Белият дом няма да търпи никаква угриженост за живота на палестинците, напомня английската журналистка.

В един изключително обезпокоителен миг самият Байдън сложи под подозрение формалния брой на починалите от здравното министерство на Газа. На 27 октомври той съобщи, че няма " никакво доверие в числата, които оповестяват палестинците ", макар че данните на това ведомство са считани за надеждни от Организация на обединените нации и редица интернационалните правозащитни организации, обобщава Мойра Донеган.

Лагерът на републиканците

Същевременно нито един претендент за президент от Републиканската партия не счита, че Бенямин Нетаняху е отишъл задоволително надалеч във военната си акция против палестинското ислямистко придвижване " Хамас " в Газа, оповестено за терористична организация от Израел, Съединени американски щати, Европейски Съюз, Англия, Канада, Австралия и други страни.

На президентски спор на републиканците при започване на месеца всеки от претендентите беше запитан какъв съвет би дал на израелския министър председател, в случай че сега беше президент.

" Бих споделил на Биби да свърши един път вечно работата с тези касапи от " Хамас ", отговори Рон Десантис. " Писна ми да чувам по какъв начин някои хора упрекват Израел единствено за това, че се пази. Ние ще подкрепим Израел на думи и на каузи ", безапелационен бе губернаторът на Флорида.

" Първото нещо, което споделих на Нетаняху, когато това се случи, беше: приключете с тях, приключете с тях ", съобщи от своя страна кандидатката Ники Хейли. Бившата непрекъсната представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации посочи, че страната ѝ би трябвало да поддържа Израел " с всичко, от което се нуждае, във всеки един миг ".

Кандидатът Вивек Рамасвами отиде още по-далеч: " Това, което бих споделил на Биби, е, че Израел има правото и отговорността да се пази. Бих му споделил да опука тези терористи на южната граница. И бих му споделил, че като президент на Съединените щати аз ще опукам терористите на нашата южна граница ", закани се третият претендент за номинацията на Републиканската партия за президентския избор следващата година.

В търсене на нов електорат

Същевременно съгласно Ен Би Си нюз републиканците търсят опция да се възползват от новите разделения измежду демократите, левите деятели и главните гласоподаватели на Байдън.

Представители на Републиканската партия обявиха, че се надяват на поддръжка от умерените гласоподаватели евреи, които обичайно гласоподават за демократите, само че в този момент се усещат разтревожени от антиизраелските митинги в Съединени американски щати.

" Ние сме в позиция, от която да търсим път към недоволните гласоподаватели евреи… Освен това имаме известни шансове и измежду мюсюлманските гласоподаватели ", сподели пред медията един от стратезите на Републиканската партия, чието име не бе оповестено. Той акцентира, че по въпроса за Палестина партията му в никакъв случай няма да застане страната на мюсюлманите, само че че с тях може да се откри общ език въз основа на социално-консервативните възгледи, които дружно споделят.

Преди терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година множеството американци мюсюлмани подкрепяха Републиканската партия. През 2016 година обаче Тръмп вкара възбрана за влизане в Съединени американски щати за жители от няколко мюсюлмански страни и съобщи, че в случай че още веднъж застане отпред на Белия дом, ще разшири тези ограничавания.

" Колкото повече се вглеждате, толкоз повече Нетаняху стартира да ви наподобява на Тръмп "

Майк Лудвиг, публицист в самостоятелната американска медия " Трутаут ", счита, че в този момент републиканците употребяват изразителност, посредством която неправилно смесват резултатите от разнообразни рецесии, с цел да провокират яд и боязън. Така да вземем за пример Тръмп и сътрудниците му прокарват съмнителни аналогии сред нападението на " Хамас " в Южен Израел и мигрантския напор по южната граница на Съединени американски щати, говорейки за опасност от " джихад ". На протест на 9 октомври – два дни след офанзивата на " Хамас ", някогашният американски президент безпричинно съобщи, че " същите хора " пресичат южната американска граница, с цел да правят терористични набези.

Стивън Милър, архитектът на пагубната политика на държавното управление на Тръмп за делене на децата на мигрантите от родителите им, предложи в обществените мрежи да " създаде имиграционната политика на страната си по този начин, че да няма терзания от световен джихад ".

" Кризата в линията Газа произтича от комплицирана история на война, окупация и апартейд и няма нищо общо с огромния брой мигранти, пресичащи южната граница на Съединени американски щати. Войната в Близкия изток и мигрантската вълна от Мексико обаче са две от най-големите провокации, пред които е изправен Байдън, и това изяснява за какво Тръмп и други представители на Републиканската партия се нахвърлят, без да оферират никакви съответни решения ", написа Майк Лудвиг.

" Политиците републиканци популяризират дезинформация за обстановката по мексиканската граница и предизвикват екстремистки антиимигрантски политики, като да вземем за пример обновяване на възбраната за пътешестване на хора от мюсюлмански страни, която Тръмп стартира да прокарва през 2016 година ", добавя американският публицист.

" Колкото повече се вглеждате, толкоз повече Нетаняху стартира да ви наподобява на Тръмп ", счита колумнистката от " Вашингтон пост " Дженифър Рубин. " Това са мъже, които непрестанно упорстват, че единствено те приказват от името на страната, че единствено те могат да я предпазят от вреди. Те дехуманизират и демонизират всяка съпротива и не могат да проявят и капка съпричастност. А когато личната им непросветеност докара до гибел, която може да бъде избегната (напр. офанзивата на " Хамас ", вилнееща пандемия), те отклоняват вниманието и хвърлят виновността другаде ", споделя още Рубин.

Вчера Асошиейтед прес заяви, че разочарованието на американците от евентуалния реванш сред Байдън и Тръмп притегля извънредно доста самостоятелни претенденти за президентските избори. Съзнавайки ниските рейтинги на своите претенденти, демократите и републиканците внимателно следят акциите на трети страни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР