Конфликтът Сърбия-Косово е латентен и ще остане такъв дълго време.

...
Конфликтът Сърбия-Косово е латентен и ще остане такъв дълго време.
Коментари Харесай

Адела Пъшкова : Конфликът Сърбия-Косово е латентен и ще остане такъв дълго време


Конфликтът Сърбия-Косово е инертен и ще остане подобен дълго време. Това е мнението на интернационалния наблюдаващ Адела Пъшкова.

В ефира на " Твоят ден " на NOVA NEWS тя напомни, че сходни конфликти и ескалация на напержението в района е имало и през септември 2021 година, като повода още веднъж е била сходна. Ето за какво и протичащото се на границата сред Сърбия и Косово в момента не я е изненадало. 

„ Може би тази година това направи малко по-силно усещане у нас, заради обстановката в Украйна и войната там, което основава разумни страхове и опасения, че Балканите, които са известни като буре с барут, може да бъдат разтърсени от нов районен спор. Предполагам, че това няма да се случи, т.е. аз не го чакам ”, уточни Пъшкова.

" Ние не сме страна по спора – това преди всичко би трябвало да бъде казано ", счита наблюдаващият. В същото време тя изрази удивление от липсата на реакция от българските управляващи. " Досега аз не чух реакция на София по тази тематика. Факт е, че нямаше никаква реакция ”. 

Според нея, до момента в който няма контракт за взаимно признание сред Сърбия и Косово, няма по какъв начин да има успокоение към границата. " Конфликтът може да се употребява като лост за напън върху разнообразни страни, в това число и върху Европейски Съюз да одобри по-скоро държави-кандидати за отбягване на по-сериозен спор ", позволи още Адела Пъшкова.    
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР