Конфликтът около транзита на газ с Украйна създава рискове за

...
Конфликтът около транзита на газ с Украйна създава рискове за
Коментари Харесай

Германия възнамерява да се откаже от газа и въглищата от Русия


Конфликтът към преноса на газ с Украйна основава опасности за съветския експорт

Доколкото Русия продава рекордни размери газ и въглища за Европа, скоро обстановката може да се промени по две аргументи. Първо, новото държавно управление на Германия ще усили каузи на възобновимата сила до 2030 година на 65%. И на второ място, спор с Украйна поради директния газ заплашва Русия със загубата на дял на европейския пазар. За това предизвестяват анализаторите на организация Standard & Poor`s.

Германската медия Deutsche Welle заяви за утвърждението на съдружно съглашение сред консервативния блок на Християн-демократическия и Християн-социалния съюз (ХДС/ХСС) и Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ). Одобрението на този 177-страничен документ го трансформира в публична стратегия на новото държавно управление на Германия, написа DW.

В новата стратегия се обръща внимание върху значимата роля на ускореното поетапно прекъсване добива на изкопаеми горива и на ускореното развиване на възобновимите енергийни източници, с цел да се отбрани околната среда и световния климат. По-конкретно в главата " Енергия " на икономическата част на Програмата се споделя, че е належащо до 2030 година " да се стремим да увеличим каузи на възобновимата сила до към 65% ". Всъщност, сега приказваме за удвояване на каузи за малко повече от 10 години, акцентира DW, като напомня, че в края на 2017 година делът на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) в немския енергиен бранш доближава единствено 33-36%.

Очевидно е, че с цел да реализира тези цели, новото държавно управление слага задачата още през 2019-2020 година да усили потенциала за генериране на мощ от вятърни паркове на сушата и фотоволтаици с 4 гигавата, пишат немските медии. Трябва да се означи, че осем гигавата на спомагателна мощ са почти 7-8 атомни електроцентрали.

В допълнение, един от детайлите на съдружната стратегия би трябвало да стане „ План за последователно понижаване и прекратяване потреблението на въглища в производството на електрическа енергия ". Това значи, че от идната година, Германия може да стартира интензивно да затваря най-старите и нездравословни, от позиция на излъчванията на въглероден диоксид, електроцентрали на въглища, което ще понижи покупките на въглища, в това число и от Русия, е изводът на DW. " И за десетилетие тези покупки могат изцяло да изчезнат, тъй като като допустима дата за окончателното прекъсване потреблението на въглищата, най-често се отбелязва 2030 година. Така че съветските въгледобивници нямат дълготрайни вероятности на немския пазар ", се споделя в разбора на DW. Тези проекти обаче, опонират на действителността. От 2011 година доставките на въглища в страната са се нараснали, напомня DW.

Перспективите на съветските газови компании, съдейки по текста на документа, са още по-несигурни. " В глава Енергетика, на природния газ се отделя минимално внимание. Там по-специално, няма и дума за газопроводите, изключително за Северен поток-2 " - означават немските медии.

Едно е ясно: новото държавно управление прави стъпка към понижаване на потреблението на сила. По-специално, до 2050 година то би трябвало да бъде понижено с 50%. " Постигането на такава амбициозна цел би трябвало да подсигурява спестовност на сила и енергийна успеваемост във всички сфери на живота. Това е неприятна вест за " Газпром ", който при обосновката на нуждата от " Северен поток " 2, да вземем за пример, сочеше възходящото или минимум устойчиво ползване на сила и по-специално потреблението на природен газ в Германия и в Европейски Съюз като цяло, означават в разбора.

Въпреки това, специалистите не са склонни да драматизират обстановката. " Позициите на бранша на съветските горива и сила в Европа към този момент са много постоянни, търсенето на газ в Европа се разраства, а Газпром държи 34% от пазара. Като цяло, секторът на съветски горива и сила към момента е високо скъп в Европа, макар устрема й за ново " зелено " бъдеще " - сподели в първият заместник-председател на Руския Съюз на инженерите Иван Андриевский. Въпреки това, прибавя той, Русия в този момент би трябвало да мисля за това, че Европа в дълготраен проект би могла да стане по-независима и зелена, и да понижи доставките на съветски енергоносители.

Въпреки задачите на Германия за увеличение каузи на възобновимите енергийни източници, няма място за суматоха и паники за бъдещето на бранша на съветски горива и сила в Европа, не е належащо, съгласява се заместник-директорът на аналитичния отдел на компания " Alpari " Анна Кокорева. " Първо, не е толкоз елементарно да се усили потенциала за сметка на така наречен " чисти " енергийни източници, това не е работа за една година. На второ място, това също изисква запаси, земя, море и други материали. Вятърните турбини заемат избрана повърхност и имат редица ограничавания за разполагане. Трето, стопанската система на Европейски Съюз и Германия не стои на едно място и колкото е по-напред, толкоз са по-високи потребностите на Европа от съветски газ ", мисли тя.

Също по този начин, не може да не повлияе на вероятностите на съветския енергиен бранш в Европа и възходящия спор сред " Газпром " и украинската " Нафтогаз ". Напомняме, че предходната седмица, Арбитража в Стокхолм се произнесе по разногласието сред " Газпром " и " Нафтогаз " за преноса на газ, който беше в интерес на Украйна. По-късно Газпром даже съобщи, че ще приключи договорите с Украйна, без да чака тяхното привършване през 2019 година Въпреки това, Нафтогаз направи предложение договорите с " Газпром " да се приведат в сходство с " украинското законодателство ". Това, по-специално сподели комерсиалният шеф на Нафтогаз Юрий Витренко. Според него, Нафтогаз е подготвен да договаря с " Газпром ", а при положение на крах - към нов арбитраж. В допълнение, украинската компания не вижда учредения за преустановяване на контракта за пренос на газ през територията на Украйна и се надява да резервира доставките както за украинските, по този начин и за европейските консуматори. " От наша страна приказваме за обстоятелството, че не желаеме да отменим контракта за пренос никога. Това е нашата кардинална позиция ", сподели Витренко.

Независимо от това, Standard & Poor`s (S&P) не чака обилни разстройства в доставките на " Газпром " до Европа, където компанията заема една трета от пазара. " Доколкото разбираме, макар сегашните различия, доставките на газ през Украйна до Европа ще продължат... Европейските купувачи мъчно ще намерят заместител на " Газпром ", изключително по време на актуалните тежки студове ", се споделя в изследването и разбора.

В същото време, съгласно анализатори, в Европейски Съюз ще има повече тласъци за решение на въпроси, свързани с построяването на газопроводите " Северен поток-2 " и " Турски поток ". " Въпреки това, ние имаме вяра, че даже и при положение на сполучливото пускане на нови газопроводи, украинският пренос може да бъде нужен за покриване на сезонните пикове и да отговори на търсенето на някои клиенти " - настояват икономисти, което допуска, че " Газпром " въпреки всичко ще би трябвало да реши украинския въпрос. " Окончателно закриване/спиране на преноса през Украйна, даже в случай че започват още два тръбопровода ", акцентира S & P.

06.03.2018 Ольга Соловьева, ng.ru/economics

Преводът е на Център за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР