Конфликтът между вече бившия директор на Университетската болница по онкология

...
Конфликтът между вече бившия директор на Университетската болница по онкология
Коментари Харесай

Д-р Константинов: Сербезова има финансови зависимости. Тя ще го съди

Конфликтът сред към този момент някогашния шеф на Университетската болница по онкология доктор Стефан Константинов и министърката на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова през днешния ден мина на ново равнище.

" Сербезова демонстрира тежки зависимости от фармацевтичната промишленост и това не е единствено моят случай. "

Това сподели сутринта по бТВ доктор Константинов, който беше освободен в понеделник от поста си. А на негово място беше назначен предходен краткотрайно изпълняващ длъжността - проф. Панайот Куртев.

От здравното министерство оповестиха в понеделник за промяната като се обосноваха с инспекции по сигнали (анонимни, само че съгласно Константинов с източник проф. Куртев), осъществени от " Вътрешен одит " и от " Медицински контрол ".

Според него уволнението му не е политически акт, а отвръщане на удара поради наранени финансови ползи.

По-късно през днешния ден министърката реагира със известие, публикувано от пресцентъра на Министерство на здравеопазването, че ще заведе дело за клюка против Константинов.

" Завеждането на делото е поради изказвания на доктор Константинов, изказани по-рано през днешния ден в утринния блок на бТВ. Д-р Константинов сподели в ефира на медията, че министър Сербезова има тежки финансови зависимости от фармацевтичния бранш.

Преди дни министър Сербезова освободи от директорския пост доктор Константинов поради установени нарушавания ", се напомня там.

" В нашата болница се купуват годишно 36 млн. лева медикаменти, вършим публични поръчки, това е доста значим пазар, една част от тези медикаменти може да не стигнат до пациента, в случай че няма доста явен надзор от страна на управлението, могат да стават страхотни неща. Една част от претекстовете са, че не са задоволени финансови ползи ", аргументира се още махнатият началник на болничното заведение по бТВ.

Той добави, че се претопля една социална поръчка за 1 млн. лева, която я има в сигнала и по която е правена инспекция на прокуратурата – тя е за 1 млн. и 600 000 лева на година за доставка на изотопи от една компания. Фирмата обаче губи публичната поръчка и апелира в Комисия за защита на конкуренцията. В Комисия за защита на конкуренцията удостоверяват, че решението на болничното заведение е вярно, компанията не е съгласна и апелира пред Върховен административен съд. От Върховен административен съд също удостоверяват, че болничното заведение е права. Обществената поръчка печели компанията, която дава по-ниска цена. Хайде в този момент, познайте шефът на компанията, която е обжалвала и е изгубила поръчка за над 1 млн. лева, къде се намира сега. Директорът на тази компания е зам.-министър на опазването на здравето (най-вероятно Константинов има поради назначената при започване на май Невена Цанкова - бел. ред.), а сега извършва функционалностите на министър на опазването на здравето, тъй като откакто госпожа Сербезова свърши толкоз " хубави каузи " в този момент е на заслужена отмора, сподели доктор Константинов.

След което попита: " Вие ми кажете дали 1 млн. и 600 000 лева са задоволителен мотив да бъде махнат за наставление един шеф ".

Той добави, че има и други доказателства за зависимости на министъра и може да ги даде, в случай че някой ги изиска. Константинов повтори, че претекстовете, които е изтъкнало министерството за махането му, са несъстоятелни.

Той счита, че е доста значимо хората да схванат, че в действителност не става въпрос за нарушавания, а за доста по-важни ползи. Според него реакцията на институциите ще покаже дали вземат решение действителните проблеми на хората или служат за " бухалка ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР