Конфликтът между Брюксел и три от страните във Вишеградската четворка

...
Конфликтът между Брюксел и три от страните във Вишеградската четворка
Коментари Харесай

ЕК съди Полша, Унгария и Чехия, защото не приемат мигранти

Конфликтът сред Брюксел и три от страните във Вишеградската четворка - Полша, Унгария и Чехия - през днешния ден се задълбочи, откакто Европейската комисия стартира против тях каузи в Съда на Европейски Съюз, тъй като не извършват решения на страните членки от 2015 година за поквотно преразпределяне на мигранти от Гърция и Италия.

Решението идва в навечерието на среща на върха на Европейски Съюз на 14 и 15 декември, където миграцията ще бъде централна тематика. То съответствува по време и с опит на естонското председателство на Съвета на Европейски Съюз да разблокира промяна на механизма за предоставяне на леговище в Европейски Съюз, която е парализирана от несъгласия сред страните членки.

В оповестено през днешния ден известие Комисията сподели, че от приемането на краткотрайните схеми за пренасяне на мигранти с право на интернационална протекция Унгария не е приела нито един човек от избраната ѝ квота от малко над 1 200 души. Полша и Чехия са спрели да одобряват претенденти за пренасяне от Гърция и Италия надлежно от декември 2015 година и август 2016 година Комисията стартира процедури за нарушаване на европейското законодателство против трите страни предишния юли.

В известието си тя напомня, че Съдът на Европейски Съюз по-рано тази година удостовери законността на двете краткотрайни двегодишни схеми за пренасяне на общо 160 000 мигранти от Гърция и Италия в други 23 страни на Европейски Съюз. Словакия и Унгария оспорваха пред него тези схеми.

Вишеградската четворка, в която влиза и Словакия, води опозицията против предложение на Комисията от май 2016 година за промяна на така наречен Дъблински правилник, който дава рамката за даване на леговище в Европейски Съюз. Според него за това дават отговор страните, където мигрантите за първи път стъпват на европейска територия. Комисията се стимулира, че в този си тип регламентът стоварва непропорционална тежест върху страните от южната граница на Европейски Съюз. Тя също така неколкократно дефинира Дъблинския правилник като на процедура " мъртъв ", защото той беше неведнъж нарушаван по време на миграционната рецесия през 2015 година

Съпротивата против предлагането ѝ се корени в това, че то планува непрекъснат механизъм за взаимност, който овластява Брюксел да го задейства, в случай че миграционният напън върху някоя страна членка мине избрана граница и да постанова на останалите страни в Европейски Съюз да одобряват квоти от мигранти под боязън от санкция от €250 000 на неприет мигрант, в случай че откажат.

Три следващи ръководи на Европейски Съюз не съумяват да реализират компромис по това предложение. Естония, която сега ръководи Европейски Съюз, постави на масата на събралите се през днешния ден в Брюксел министри на вътрешните работи, в който механизмът за взаимност се резервира, само че квотите не са наложителни.

Първият зам.- ръководител на Комисият Франс Тимерманс сподели през днешния ден на конференция в Брюксел, че Европейски Съюз не може трайно да се оправи с миграционната рецесия без общи старания и механизъм за взаимност. Той сподели, че доникъде на идната година Европейски Съюз би трябвало да има общо единодушие по всеобхватна рамка за стабилно ръководство на миграцията. Това значи, че напъните за реализиране на такова единодушие ще се паднат на бълтарското председателство на Съвета на Европейски Съюз. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР