Конфликтът между американските спортисти и президента Доналд Тръмп продължава с

...
Конфликтът между американските спортисти и президента Доналд Тръмп продължава с
Коментари Харесай

Протестът на американските спортисти - право на избор или неуважение

Конфликтът сред американските спортисти и президента Доналд Тръмп продължава с цялостна мощ, а позициите им провокират двуполюсни реакции. Тръмп стана обект на всеобщо неодобрение, откакто оспори правото на играчите да стачкуват по време на американския химн и прикани за уволняване на всеки, който прибегне до сходни дейности.

Президентът упрекна протестиращите спортисти в безусловно пренебрежение към страната, химна, националния байрак и всички военни. Toй даже ги назова " кучи синове ". Това докара до невиждана вълна от митинги по време на мачовете, в която за пръв път се включиха състезатели и тимове отвън Националната футболна лига (НФЛ).

" Това е най-влиятелната позиция в света. Намираме се във времена, в които индивидът, който заема най-влиятелната позиция в света, има опция да ни сплоти като хора, да въодушеви младите и да им вдъхне спокойствието, че могат умерено да се разхождат по улиците, без да бъдат съдени поради цвета на кожата или расата си. Само че на него не му пука ", съобщи огромната звезда на баскетбола Леброн Джеймс.

Протестите са ориентирани против расизма, обществената неправда и полицейската грубост в страната. Те бяха подети от куотърбека на " Сан Франциско 49 " Колин Каперник предишното лято, като той получи поддръжката на доста свои сътрудници.

" Според мен това е пренебрежение към бойците, моряците, летците и всички тези, които се борят да защитят нашите права. И ние имаме правото да кажем, че не сме съгласни. Аз самият не съм почитател на богати, капризни спортисти, които не почитат нашия байрак ", съобщи сенаторът от Тексас Тед Крус в поддръжка на мнението на Тръмп.

 Протестът на американските спортисти - право на избор или пренебрежение
© Reuters

Мнозина от най-популярните спортисти в Съединени американски щати, измежду които и Леброн Джеймс, са заявявали, че няма да коленичат по време на химна от персонални съображения. Те обаче изрично поддържат правото на всеки да изрази своето неодобрение.

" Всички ние имаме правото да изкажем нашите усеща и мисли. Уважавам това право. За мен персонално моят глас е по-голям от коляното ми. Аз приказвам пред медиите всеки ден и това, което споделям, доближава до доста хора. Но аз стоя зад всички тези момчета, тъй като тук не става въпрос за пренебрежение към флага и военните. Става въпрос за тъждество и за това всеки да има мнение и право да приказва свободно ", сподели Джеймс.

В понеделник Тръмп още веднъж застана зад думите си, че протестиращите спортисти би трябвало да бъдат уволнени. " Това е доста неуважително към нашия байрак и към нашата страна. Така че аз в действителност мисля, че притежателите (на отбори) би трябвало да създадат нещо по въпроса. "

" Ние имаме една велика страна и велики хора, които съставляват нашата страна. Особено нашите бойци. Те заслужават почитание. А когато коленичиш и не уважаваш американския байрак, това е неуважително отношение. Това няма нищо общо с расата. Никога не съм казвал нещо за расата. Тук става въпрос за почитание към нашата страна и нашия байрак ", сподели още президентът на Съединени американски щати.

Друга от звездите на НБА - Стеф Къри от " Голдън стейт уориърс ", неколкократно съобщи, че поради несъгласието си с политиката на Тръмп не е сигурен дали ще се включи в обичайното посещаване в Белия дом на първенеца в НБА. Водещият изпълнител на " воините " - Кевин Дюрант, също сподели, че няма да отиде. " Не одобрявам индивида, който сега управлява Белия дом ", сподели най-полезният състезател в тазгодишните финали.

Тръмп реагира, като написа в " Туитър ": " Посещението в Белия дом се смята за голяма чест за всеки първенец. Стеф Къри се колебае, следователно поканата се отдръпва. " Ръководството на " Уориърс " отговори, че освен това състояние няма да посети Белия дом.
Going to the White House is considered a great honor for a championship team.Stephen Curry is hesitating,therefore invitation is withdrawn!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 23 септември 2017 г.U bum @StephenCurry30 already said he ain`t going! So therefore ain`t no invite. Going to White House was a great honor until you showed up!
— LeBron James (@KingJames) 23 септември 2017 година

" Приемаме, че президентът Тръмп даде ясно да се разбере, че не сме поканени ", обявиха от клуба. Те имат намерение вместо това да употребяват гостуването си на " Вашингтон уизърдс " през февруари, с цел да " отпразнуваме равенството, единството и и разнообразието - полезностите, които ние следваме като организация ".

" Вярваме, че няма нищо по-американско от това жителите на нашата страна да имат правото да показват себе си свободно по въпроси, които са значими за тях. Разочаровани сме, че нямахме опцията по време на целия този развой да изразим нашите отзиви или да влезем в открит разговор по въпроси, засягащи нашите общности, чието покачване считаме за значимо ", сподели още управлението на първенците в НБА.

Леброн Джеймс реагира остро на обявата на Тръмп, че отдръпва поканата към Къри, и назова президента " гъз ". " Стеф Къри към този момент сподели, че няма да отиде. Така че няма никаква потребност от покана. Да отидеш в Белия дом беше голяма чест, преди да се появиш ", обърна се звездата на " Кливланд кавалиърс " към президента посредством профила си в " Туитър ".

По-късно на конференция Джеймс съобщи, че не съжалява, че е нарекъл Тръмп гъз. " Той не схваща силата, която има, бидейки водач на тази прелестна страна. Той не схваща какъв брой доста деца, без значение от расата, гледат на президента на Съединени американски щати като на извор на препоръки, на водачество, на окуражителни думи. Той не схваща това. Това е нещото, което ме натъжава повече от всичко друго. "
" It’s not about dividing. We as American people need to come together even stronger. " — @KingJames responds to @realDonaldTrump’s comments. pic.twitter.com/UHpzXpb42K
— UNINTERRUPTED (@uninterrupted) 23 септември 2017 година

" Това, което ме ядосва, е фактът, че той употребява спорта като платформа да ни раздели. А спортът е толкоз, толкоз необикновен поради това, което може да направи за хората - без значение от размера, формата, расата, етноса, религията или нещо друго ", продължи Джеймс.

" Това е най-великата страна в света. Земята на свободата. Но ние към момента имаме проблеми, както всички останали. И до момента в който имаме тези проблеми, би трябвало да намерим метод да се обединим и да станем по-добри като хора. Защото хората ръководят тази страна, а не един избран човек. И сигурно друг човек ", приключи баскетболистът.

Тръмп продължи с апелите за уволнения и прикани почитателите в Съединени американски щати да бойкотират всеки мач, в който някой коленичи или стачкува под друга форма по време на осъществяването на националния химн.

" Това, което би трябвало да извършите, е, като видите нещо сходно, даже единствено от един състезател, да напуснете стадиона. Гарантирам ви, че това ще ги накара да спрат. Просто станете и си тръгнете ", прикани американският президент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР