Конфликт между 14-годишен ученик и учител беше решен в съда.

...
Конфликт между 14-годишен ученик и учител беше решен в съда.
Коментари Харесай

Прецедент: 14-годишен ученик е осъден за обида на учител

Конфликт сред 14-годишен възпитаник и преподавател беше решен в съда. Той е наказан за засегнатост на собствен преподавател.
Деветокласникът от Механотехникума в Пирдоп Теодор Александров е един от най-младите българи, приети за отговорни от съда. Осъден е, тъй като употребявал обръщението „ госпожо” към своя преподавател – мъж. „ Обърках се, желаех да кажа: „ Господине, здравейте”, обаче споделих „ госпожо”. Не съм желал. Той се върна, стартира да ми вика: „ Ти за какво ме обиждаш?”, описа Теодор пред БТВ.
Учителят Ресми Бобев е учител по физическо образование близо 30 години. Твърди, че това не е първата засегнатост от Теодор и след последния случай подал иск в съда. В правосъдното решение на районния съд в Пирдоп е маркирано, че 14-годишният Теодор споделил „ унизителни за достойнството и достолепието на своя преподавател думи обществено, като го нарекъл „ госпожо”, с което му нанесъл обида”.
Историята става още по-заплетена, тъй като и ученикът, и родителите му също съдят учителя – за лека телесна щета. Показват и запис от учебните камери. „ Има доказателство, вижда се по какъв начин Ресми Бобев атакува сина ми”, споделя майката на Теодор – Николина Александрова.
„ Той се върна, почна да ми вика” „ Ти за какво ме обиждаш с „ госпожо”, стартира да ми постанова удари. Пет пъти към корема ме удря и един пестник зад врата, падна ми шапката на земята. После ме избута встрани. Хвана ме се дясната ръка зад врата и с лявата ми бръкна в устата”, сподели още ученикът.
„ Да съм му бръкнал в устата? Опитах се да го хвана за брадата, с цел да го обърна, тъй като от самото начало той седеше с тил към мен. Исках да чуя извинението му. Исках опрощение от него. Исках да ме огледа в очите. Той непрекъснато се криеше, непрекъснато се дърпаше”, е версията на учителя.
На първа инстанция съдът в Пирдоп признава и учителя за отговорен за нанасяне на лека телесна щета. И двете присъди се апелират. След случая Теодор е изместен да учи в Златица, а учителят е охулен.
„ За действието си господин Бобев е получил забележка. От записа се вижда по какъв начин той се пробва да хване ученика през рамо, не го удря и не го напада”, означи шефът на учебното заведение Ненка Рашева. „ Много съм разочарована, това е случай, който е абсурден и става въпрос за дете”, посочи майката на Теодора.
„ Аз съм склонен някой да ми удари един пестник, да ми бръкне в устата или в окото, в случай че може, само че обидата… аз трябваше да им опиша на тези родители приказката за неприятната дума и мечката”, уточни още учителят Ресми Бобев.
Гражданските искове против малолетни са изключителна необичайност. Но казусът с Теодор и господин Бобев демонстрира, че споровете в учебно заведение могат да се вземат решение и в съда. А най-ранната възраст, на която се носи правосъдна отговорност у нас, е 14 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР