Конфигурациите в парламента са все по-трудно уловими, защото се променят

...
Конфигурациите в парламента са все по-трудно уловими, защото се променят
Коментари Харесай

Ще го бъде ли това Народно събрание - ПП, БСП и ДБ с различни позиции

Конфигурациите в Народното събрание са все по-трудно уловими, тъй като се трансформират динамично. Все по-видимо е разделянето сред някогашните сътрудници " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия, откакто през вчерашния ден Корнелия Нинова разгласи номинацията на Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание.

Изострят се и противопоставанията сред останалите парламентарни обединения. Това кара политиците да са преобладаващо песимисти за опцията за образуване на кабинет.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев през днешния ден не отговори изрично дали има раздор в връзките на партията с Българска социалистическа партия поради вчерашното гласоподаване на ръководител в Народното събрание и ще работят ли още веднъж дружно с тях като съдружни сътрудници.

" Ние сме надълбоко несъгласни с решението, което Българска социалистическа партия поддържа. Смятаме, че българският парламент заслужава същински настоящ ръководител, а не фасада, зад която някой различен да взема решенията. Имам единствено един въпрос: във вторник имаме изключително съвещание - господин Рашидов като ръководител на Народно събрание ли взе решението за свикването на това изключително съвещание ", попита Василев.

В " Денят стартира с Георги Любенов " заместник-председателят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски съобщи, че представителите на всички парламентарно показани партии са определили номинацията на Вежди Рашидов като рационална и са заявили, че няма да ѝ пречат по време на председателския съвет в Народното събрание през вчерашния ден. Според Свиленски, от " Продължаваме промяната " са постъпили неточно по-късно, с рецензиите си към Българска социалистическа партия и намеците за нови болшинства.

" Всички споделиха: " Това е рационалното решение - няма друго ". И те, когато обсъждахме - споделиха: " Да, добре, предложете го. Ние или няма да участваме, или ще гласуваме срещу ". Всички партии - и " Продължаваме промяната ", и " Демократична България ", и " Възраждане " се съгласиха на този метод, само че споделиха, че няма да го поддържат по идеологически аргументи. Това си е техен вътрешнопартиен интерес, вид " да не се оцапаме ". Хубаво, няма да се оцапате, само че не е политически правилно към българските жители по-късно да излизаш и да критикуваш и да приказваш за нови болшинства - няма такова нещо ".

Прогнозата на Асен Василев за бъдещето на 48-мия парламент е, че доста мъчно ще се образува болшинство в него, отвън това, което към този момент беше образувано за избор на ръководител. И въпреки всичко той има доза оптимизъм.

" Не бих преподпоставил неуспеха на Народното събрание, да го кажа по този начин.Мисля, че е обвързване на безусловно всички политически партии, когато пристигна техният ред, да се опитат да създадат всичко допустимо, с цел да образуват болшинство и да обединят част от сътрудниците в Народното събрание зад концепциите, които те имат вяра, че би трябвало да бъдат отстоявани ", сподели той.

На въпрос в случай че се стигне до връчване на мандат на " Продължаваме промяната " за сформиране на държавно управление какви ще бъдат техните ходове Асен Василев отговори:

" Видяхме че ГЕРБ съумяха да образуват болшинство за избор на ръководител на на третия ден Нека не предпоставяме че няма да съумеят да образуват голям брой и за кабинет ".

Ще го бъде ли това Народно заседание? От " Демократична България " са по-категорични.

" Прогнозата към този момент не е оптимистичната. Ние не се обрисува да подкрепим при всички положения първия мандат. Ако " Продължаваме Промяната " поемат ангажимент с втория мандат да опитат да сформират държавно управление, ще получат нашата поддръжка.

В ефира на Българска национална телевизия заместник-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски удостовери, че Българска социалистическа партия няма да поддържа държавно управление на ГЕРБ, на Движение за права и свободи или на " Възраждане ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР