Конфиденциална кореспонденция между българското правителство и Европейската комисия (ЕК) е

...
Конфиденциална кореспонденция между българското правителство и Европейската комисия (ЕК) е
Коментари Харесай

„Еколози“ източват от ЕК секретни документи за 2 млрд. лв.

Конфиденциална преписка сред българското държавно управление и Европейската комисия (ЕК) е изтекла към организации от обединението „ За да остане природа в България “. Това написа в сигнал до бъдещия европейски основен прокурор Лаура Кьовеши, с който „ Труд “ разполага. „ Еколозите “ употребяват информацията в акцията си против довършването на автомагистрала „ Струма “.

Ако аутобанът не бъде подготвен до 2024 година, страната ни ще би трябвало да връща еврофинансиране на стойност 2 милиарда лева

Сигналът за приключването на конфиденциалната е подписан от представители на българския неправителствен бранш, които от години се опълчват на екорекета у нас.

Повод за писмото е конференция в София, дадена предишния петък, 27 септември от „ За земята “ и Института за зелена политика (и двете организации са част от „ За да остане природа в България “ – б.а.).

„ Зелените “ с следващ бойкот против автомагистрала „ Струма “

По време на брифинга единственият работещ в Института – Петко Ковачев разгласи, че „ еколозите “ имат апликационната форма за европейското финансиране на сектора от авгомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле.

Както „ Труд “ пръв заяви, апликационната форма бе подадена от Агенция „ Пътна инфраструктура на 9 август. Все още се чака формален отговор от Европейска комисия дали ще бъде отпуснати евросредства за строителството на последния сектор от аутобана.

От Еврокомисията изтече конфиденциална преписка с българското държавно управление. Тя към този момент се употребява от тукашни „ еколози “ в акцията им против Автомагистрала „ Струма “.

„ Това е конфиденциална връзка сред българското държавно управление и Европейска комисия и не е обществено налична “, разясниха пред „ Труд “ чиновници в Европейска комисия. Те бяха безапелационни, че от дълго време към организации от „ За да остане природа в България “ изтичат секретни документи от Брюксел. Сред еврочиновниците импровизирано се приказва, че на представителите на „ екологичното “ обединяване постоянно рапортува работещата в Европейска комисия Силвия Бърова, която заема управителен пост в Главна дирекция „ Околна среда “.

Преди да бъде назначена на тази работа, Бърова е шеф на частната неправителствена организация (НПО) Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), което е член на „ За да остане природа в България “. От там са връзките й с хора като Петко Ковачев, Андрей Ковачев, Борислав Сандов, Петко Цветков и с швейцарската офшорка Световен фонд за дивата природа (WWF).

Не е загадка, че точно благодарение на Силвия Бърова и нейния брачен партньор Борис Бъров, и двамата участващи в разпределянето средства програмата LIFE на Европейска комисия, „ еколозите “ постоянно имат достъп до информация от Брюксел, която не е предопределена за обществено прилагане.

Отделно Бърова спомага на организациите от „ За да остане природа в България “ да получават планове по LIFE в областта на биоразнообразието, до момента на обща стойност над 20 милиона евро. Така „ еколозите “ се устоят с европейски пари непосредствено от Брюксел, които употребяват за прокарването на политически и лобистки ползи.

Конфликт на ползи
Свързаното с Бърова Българско дружество за защита на птиците е главен бенифициент или сътрудник по планове по стратегия LIFE.
Още през 2016 година „ Труд “ разгласява финансирането на всички планове, до което са имали достъп „ природозащитниците “.

Например по „ Живот за Бургаското езеро “ с съществена активност запазване на пеликаните, чиято популация до през днешния ден не се е нараснала, Българско дружество за защита на птиците получава 1 331 254 евро.

За да се грижи и увеличи популацията на Червеногушата гъска от сдружението взимат от Главна дирекция „ Околна среда “ на Европейска комисия (където работи Силвия Бърова) сумата от 1 990 635 евро.

За работата си по популацията на Египетския лешояд финансирането още веднъж е по LIFE – 1 312 871 евро.

Има още доста планове, стигнали през Българско дружество за защита на птиците до обединението „ За да остане природа в България “.

Например: Българският филиал Световния фонд за дивата природа (WWF) има достъп до финансиране за 2.5 млн. лева за засаждане на шубраци в няколко естествени парка. 2.8 млн. лева са по план с присъединяване на Зелени Балкани за преброяване на керкенези. 800 000 лева са налични за Фонда за дива природа и фауна за преброяване на ветрушки към Кресна.

Тази информация също е приложена в сигнала до бъдещия основен прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши, като настояването е да се направи инспекция. Причината е вероятен спор на ползи – Силвия Бърова е била шеф на Българско дружество за защита на птиците, а когато отива в Главна дирекция „ Околна среда “ на Европейска комисия, милиони евро потичат тъкмо към тази българска Неправителствени организации.

Отделно в сигнала е изказано и подозрението, че Бърова донася на тукашните „ природозащитници “ конфиденциалната преписка сред Европейска комисия и българските управляващи, която касае еврофинансирането на Автомагистрала „ Струма “.

С данните, с които разполагат, „ еколозите “ манипулират българската общност. Очернящата им акция продължава повече от 10 години.

Кампанията
Кампанията на „ зелените “ против Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле се ускорява през 2017 година, когато институциите у нас утвърждават по този начин наречения „ източен вид “. Според плана автомагистралата в посока Гърция ще минава през пролома, като съществуващият сектор от интернационалния път Е-79 ще бъде ремонтиран и уголемен. Към София ще се пътува от изток през Кресненското плато.

По този метод трафикът през дефилето ще падне с най-малко 50%, като се чака и злополуките да намалеят фрапантно. В момента маршрутът през Кресненското дефиле е измежду най-смъртоносните в България. За интервала 2012 – 2016 година в 15-километровото трасе през пролома са станали 270 тежки произшествия с 25 починали и 119 ранени.

В България „ еколозите “ съумяват блокират довършването на „ Струма “ до 2018 година Тогава съдът дефинитивно отхвърля жалбите им като несъстоятелни. Заради това те се концентрират в черен пиар против плана зад граница, главно в Брюксел и задгранични медии.

Припомняме, че източният вид е определен, откакто отпада концепцията за 16-километров тунел. Именно за мегасъоръжението лобират „ еколозите “, само че концепцията е отхвърлена от експертите.

Доводите на специалистите са, че това е най-сеизмичната зона в страната, в която е било най-силното земетресение в историята на България – 7.8 по скалата на Рихтер през 1904 година

Друг доста сериозен мотив против тунела е, че скалите в региона са с нараснала естествена радиоактивност. Над 5 милиона кубически метра ще е изкопаната радиоактивна скална маса, която би трябвало да бъде депонирана наоколо до строителните действия – т.е. в хабитатите на предпазените типове, които „ зелените “ сякаш бранят.

Огромен проблем е и високата цена на оборудването – над 1 милиард евро, като поддръжката му ще коства към 50 милиона евро годишно. А времето за създаване е сред 6 и 8 години.

Лобиране
Налице е още един факт – „ природозащитниците “ повече от 10 години лобират за швейцарският консорциум „ Амберг “, който да се включи в построяването на тунела. Това надали е инцидентно, откакто водещата им организация WWF е записана като офшорка на територията на Конфедерацията.

Всичко това е разказано в сигнала до Лаура Кьовеши. Неговите създатели се надяват, че в Европейски Съюз най-сетне има човек, който да пресече „ екологичния рекет “, блокиращ икономическото икономическото развиване на България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР