Конференцията Силата на разнообразието: Промяна на стереотипите“ събра жени и

...
Конференцията Силата на разнообразието: Промяна на стереотипите“ събра жени и
Коментари Харесай

Да променим стереотипите: Жените могат да бъдат силни бизнес лидери

Конференцията „ Силата на разнообразието: Промяна на стандартите “ събра дами и мъже от разнообразни сфери, обединени към идеята за тъждество сред половете и овластяване на дамите. Събитието е проведено от съдружие „ Дамски конгрес “ и има за цел да продължи разговора за дамите на управителни постове както в бизнеса, по този начин и в политиката.

Председателят на форума Диана Митева откри конференцията с вяра, че освен ще бъде отворена тематиката за равноправието, само че ще се направи и крачка към реализирането на тази концепция.

Нека хвърлим повече светлина върху въздействието на разнообразието в водачеството и на присъединяване на дамите в него “, сподели госпожа Митева.

В приветственото си слово към присъстващите министър-председателят Николай Денков акцентира положителните образци за дамите на високи позиции в някои браншове в България, само че и спорните триумфи на половото пълноправие в други.

Денков изрази вяра, че България скоро ще има своята първа жена министър-председател в постоянно държавно управление (Ренета Инджова беше министър председател в служебно държавно управление на президента Желю Желев, а по проект Мария Габриел би трябвало да оглави държавното управление след ротацията на 6 март – бел. ред.).
Перспективи и имплементиране
Събитието беше разграничено на три панела. Първият бе на тематика „ Европейски вероятности и имплементирането им в България “. В него съществена тематика на диалог бе Европейската инструкция за възстановяване на салдото сред половете измежду шефовете на обществени сдружения.

Министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова се разгласи за необятно приемане и пояснение на директивата в България. Но означи, че методът на ведомството е да има разговор, тъй че преди да се вземе решение, ще се проведат доста диалози.

Политиката на държавното управление за тъждество сред половете е действителна “, безапелационна е тя.

И изведе едни от главните цели на държавното управление по тематиката, а точно – реализиране на пълноправие сред половете на пазара на труда, понижаване на разликите в заплащането на база пол, поддръжка за дамите в неравностойно състояние и битка със стандартите.

Катрина Милер, някогашен президент на Европейската асоциация на дамите юристи, и посланикът на Австрия в България, Андреа Икич-Бьом, споделиха образци от Испания и Австрия за сполучливи практики и механизми, които да обезпечат тъждество сред половете.
Иновации и приобщаване
Вторият панел придвижи диалога от равнище политика, на равнище бизнес. Той бе концентриран върху практическата част. В него представители на огромни компании споделиха за личната си битка със стандартите и методите за превъзмогването им и за политики, които оказват помощ за равнопоставеност сред половете.

Кристен Андерсън, основен изпълнителен шеф на European women on Board, показа за значимостта на дребните стъпки. За това, че няма по какъв начин всичко да се преобърне от през днешния ден за на следващия ден и на управническите постове да има 50% дами. Но е значимо да се възнамеряват промени, тъй като в случай че не създадем стъпка към смяната през днешния ден, то и в бъдеще нищо няма да се е трансформирало.

Разнообразието не е задоволително. Само разнообразието единствено по себе си, без приобщаването, нищо не трансформира “, показа Ана Габросвка, началник на „ Хора и просвета “ във Philip Morris.

Една от политиките на компанията, която приобщава и поддържа дамите, е да доплаща майчинството им до цялостната работна заплата за интервал от 18 месеца.

Михаил Петров, основен изпълнителен шеф на Schwartz показа, че в тяхната компания не замразяват заплатите на дамите в майчинство. Възнагражденията им се покачват както на всички останали служащи, с цел да може, когато се върнат от майчинство, те да не са изостанали.

Таня Косева-Бошова, ръководещ сътрудник в Lions Head Investment, описа за включването и приобщаването на дамите в един бранш, доминиращ от мъже. Тя показа съжалението си, че по разнообразни интернационалните конференции я питат дали не е от маркетинг отдела.

Стереотипите са освен към нас, само че и в нас. За мен най-лошият стандарт е, че дамите би трябвало да изберат сред семейство или кариера. Не би трябвало да избираме. Можем да вършим и двете “, приключи Косева-Бошова.
Промяна на стандартите
Третият панел за деня препрати към сполучливи образци за разчупване на стандартите. Той бе под наслов „ Промяна на стандартите “.

Илиана Раева, президент на Българската федерация по художествена гимнастика, показа по какъв начин нейния спорт, като типично женски, не е бил включен в Олимпийските игри. Това се случва чак 80-те години на предишния век. А сега, съгласно социологически проучвания, художествената гимнастика е третият най-гледан спорт по време на Олимпийски игри.

Силната жена, можещата жена, би трябвало да може да се съобщи! “, безапелационна беше Раева.

Тя насочи обръщение към дамите да не чакат някой различен да ги забележи, а да имат силата и самочувствието да се заявят.

Българската публицистика се доближава повече до художествената гимнастика, без триумфите, само че се феминизира “, пък разяснява журналистът Георги Милков.

Той показа, че работи в сфера, доминирана от дами, и няма никакви проблеми с това. Милков описа и истории от личната си процедура на публицист, отразяващ близкия Изток,  като съгласно него това дава храна за разтрошаване на всички стандарти.

Пламена Чернева, създател и изпълнителен шеф на WonderCoders, показа за съумели българки зад граница, които заемат управителни постове в влиятелни компании. Тя прикани да бъдем по-толерантни и разбиращи.

Стереотипите в никакъв случай не могат да бъдат избегнати. Но можем да бъдем толерантни към особеното. “
База данни от дами с лидерски качества
Сдружение „ Дамски конгрес “ основава база данни от дами, които са подобаващи за членове на изпълнителни и неизпълнителни бордове. Това заяви Диана Пазаитова, шеф на сдружението.

Базата данни ще бъде подготвена през март месец. Изготвени са професионални критерии, на които би трябвало да дават отговор дамите в нея, за да притегли същински и качествени експерти.
Поглед в бъдещето
По време на конференцията Жанет Захариева, член на „ Дамски конгрес “, сподели нещо извънредно значимо, а точно:

Няма да намерим всички отговори в този момент, само че се надявам да създадем началните стъпки и да покажем, че от диалога може да минем към дейностите. “

„ Ние би трябвало да подсигуряваме, че гласовете на дамите, нашите гласове, са чути “, показа Европейският комисар по въпросите на равенството – Хелена Дали.
Дамски конгрес
Дамски конгрес е съдружие, основано преди 15 години. В него членуват 125 дами, които заемат управителни позиции или развиват личен бизнес. Сдружението се стреми да поддържа дамите в развиването на цялостния им капацитет и в заявяването им.

Материалът е направен в партньорство със Сдружение „ Дамски конгрес “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР