Конференцията по климата в Катовице постави много въпросителни за бъдещето

...
Конференцията по климата в Катовице постави много въпросителни за бъдещето
Коментари Харесай

Израел впряга бактерии да правят тор и да разграждат сол в пустинята

Конференцията по климата в Катовице сложи доста въпросителни за бъдещето на Европа. Глобалното стопляне може да направи някои от плодородните в този момент региони на континента пустини. Но има една страна, където от пустинята са създали градина, без да променят тропическия климат, единствено със селектиране на растенията - Израел.

Институтът за пустинно земеделие „ Вулкани “ в Израел има няколко поделения в самата пустиня Негев и към нея. Конференция, обвързвана с нововъведения в земеделието, се състоя във филиала единствено на 5 км от границата с Газа, което пустинята Негев допира до крайбрежната плодородна зона.

Научни служащи от целия свят бяха пристигнали да чуят за най-новите постижения в правенето на плантации в пустинята. Научния помощник на „ Вулкани “ Арон Даг описа за по какъв начин се употребява най-дефицитната стока – водата, в пустинята.

„ Използването на солена вода в развъждането на маслинови дървета в пустинята Негев ни бе подсказано от бедуините, които имат прочут опит. Водата от кладенците в пустинята е с висока концентрации на сол. Маслините одобряват и такава вода, само че има проблем с осоляването на почвата към тях. Тогава впрегнахме бактерии, които разграждат солите “, сподели той, представен от БНР. „ Новите ни търсения са в посока дали не можем да използваме и морска вода за поливане. Опитваме се да пестим водата, каквато и да е тя. С помощта на сензори установихме, че в другите етапи на развиването си дърветата се нуждаят от разнообразни количества вода. Знаете, че капковото напояване е израелски патент. Чрез тези тънки като змийчета маркучета контролираме количеството на водата - хем да я пестим, хем да не нарушаваме развиването на растението “.

Арон Даг описа, че се вършат и стъпки за потребление едно армейско откритие - „ снабдяване “ на вода от въздуха. „ Водата, извличана от влагата във въздуха, не е задоволителна за дъждовално поливане, само че при капковото се изискват минимални количества. В крайбрежните региони влагата във въздуха е извънредно висока. В Израел дистанциите не са огромни и такава вода може да бъде пренасяна по проводи. Тези ни технологии заинтересуваха Китай и Индия, само че в този момент ползата е от Европа “.

Друго направление е замяната на химическото поддържане на почвите с биологично. Какво се прави в тази тенденция описа Зив Кохав, шеф по нововъведенията в израелската централа за химически технологии. „ Работим за това - вместо обичайните азотни торове, да се употребяват бактерии, които разграждат азота от въздуха. Бактериите сами подхранват растенията. Ние им оказваме помощ като внасяме разнообразни детайли, които катализират процесите. По този метод подхранването на растенията е напълно биологично, а спестяваме и сила, която се употребява за производството на азотните торове “. Зив Кохав сподели, че с тези нововъведения се прави опит да се въздейства върху процесите на метаболизъм в растението посредством биостимуланти.

„ Те малко наподобяват на хормони. Повечето са естествени, само че има и синтетични. Не са нездравословни за индивида. Помагаме на самите растения да се оправят с тежките условия на пустинята, само че тази резистенност не се предава на поколенията им. Така се съобразяваме със строгите условия на европейските ни клиенти да не влияем върху гените “. Според Кохав тези стимулатори покачват добивите като основават резистентност към суша и наводнения.

„ Много от хората от Европа не знаят, само че в пустинята стават най-големите наводнения - просто там няма какво да спре водата. Подходът ни е подобен - посредством биостимулатори, а не посредством генно инженерство преодоляваме проблемите, свързани с изменението на климата “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР