Конференцията „Образование от A до #. Иновативното училище“ срещна всички

...
Конференцията „Образование от A до #. Иновативното училище“ срещна всички
Коментари Харесай

Виртуалната класна стая влиза в реалната през учебната 20/21 година

Конференцията „ Образование от A до #. Иновативното учебно заведение “ срещна всички гледни точки и решения за цифровото обучение в България.

Нуждата от цифровизация в образованието и адаптиране на образователното наличие е на фокус за българските и европейските институции и предстоят съответни ограничения в тази посока, стана ясно по време на конференцията „ Образование от А до #. Иновативното учебно заведение “.

Дискусията събра в София Тех Парк специалисти в областта на образованието и на технологиите, с цел да обсъдят кои са научените уроци от ударното въвеждане на цифровите решения в образователния развой по време на изолираност. Събитието е самодейност на икономическия портал Economic.bg, телевизионния водач NOVA, осведомителния портал Dir.bg и Портала на българските общини Kmeta.bg, в партньорство с най-голямата цифрова група Нетинфо.

В звук с софтуерната устременост на конференцията директно от Брюксел се включи българският еврокомисар с сектор „ Иновации, научни проучвания, просвета, обучение и юноша “ Мария Габриел.

„ Кризата тласна просветителните институции към цифрово образование, към нов опит и благоприятни условия и ни сложи пред провокации. COVID-19 ни сподели, че имаме да работим по свързаността и инфраструктурата в селските райони, съществуването на цифрови запаси за всеки, обезпечаването на по-голям достъп на учителите в онлайн преподаването. Инвестицията в образоването не е инвестиция в бъдещето, а в нашето настояще “, съобщи българския еврокомисар и посочи, че Европа търси метод да подсигурява опция на всеки възпитаник да се възползва от онлайн образованието, без значение от финансовите благоприятни условия.

В полемиката участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на Комисията по образованието и просвета в Народното събрание Милена Дамянова, шефове на учебни заведения, ректори на университети и представители на софтуерния бранш.

Едновременното осъществяване на час във виртуална и в действителна класна стая по време на грипна почивка, карантина или с цел да се съблюдава обществената отдалеченост сред учениците – това ще бъде една от новостите благодарение на софтуерните решения през образователната 2020/2021.

„ Учебната година ще стартира присъствено, само че поради епидемиологичната конюнктура, ще се даде опция на системата да прeвключва, когато се постанова да минава на онлайн образование “, заяви министър Красимир Вълчев по време на конференцията. Той даде оценка Отличен (5,50 ) на учителите, които се оправиха със обстановката и удостовери, че МОН ще продължи с построяването на STEM центрове. Още в IV клас учениците ще влизат в час с новите технологии, изучавайки компютърно моделиране и осведомителни технологии.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова похвали напъните на уредниците за намирането на общи експертни решения за цифровото обучение в изискванията на изолираност.

„ Поздравявам ви за тематиката и самодейността, тъй като това е същинският спор за и с младежите, с младото потомство. Дебат, койте е значим и за страната ни, и за града ни. Радвам се, че тук има хора, които знаят какво и знаят по какъв начин. Усложнената конюнктура стартира да осъществя непредпазливо доста бързо задачите, които сме си сложили от години. “ Кметът Фандъкова поддържа и основаването на партньорства на терен с софтуерните компании по модела на дуалното образование. „ Трябва да имаме креативност, иновативност, а институциите да покрепят, по тази причина разчитаме на вас “ обърна се към присъстващите софтуерни компании столичният кмет.

„ Съвременното обучение на новите генерации изисква повече креативност във връзка с метода и образованието посредством новите платформи. В новата действителност учениците са тези, които основават наличие под управлението на учителите. Чрез основаването на това наличие учениците чертаят и своето кариерно развиване “, сподели и ръководителят на Комисията по обучение и просвета в Народно събрание Милена Дамянова.

С наблюдения от практиката и съответни решения в полемиката се включиха още специалистите на просветителните организации Център за креативно образование и Фондация „ Заедно в час “, „ Джуниър Ачийвмънт “, както и на софтуерните комании „ Виваком “, „ Мусала Софт “, „ Сиском Инженеринг “, „ СофтУни “, „ Контракс “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР