Конференцията на ООН прие Глобалния пакт за миграцията пред лидери

...
Конференцията на ООН прие Глобалния пакт за миграцията пред лидери
Коментари Харесай

ООН прие Глобалния пакт за миграцията в Маракеш

Конференцията на Организация на обединените нации одобри Глобалния пакт за миграцията пред водачи и представители на към 150 страни в Мароко, макар поредност от изтегляния. Описвайки го като " пътна карта за попречване на страдалчество и безпорядък ", генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш се опита да разсее това, което той назова " редица легенди към пакта ", в това число изказванията, че интернационалният контракт ще разреши на Организация на обединените нации да наложи миграционни политики на държавите-членки.

 © Българска телеграфна агенция
Глобалният контракт за безвредна, постоянна и законна миграция - финализиран от Организация на обединените нации през юли след 18 месеца договаряния - беше публично утвърден в Маракеш при започване на двудневната конференция.

В петък Съединени американски щати отхвърли пакта, като го назова " изпитание на Организация на обединените нации да се приоритизира световното ръководство за сметка на суверенното право на страните ". Правителството на Съединени американски щати беше първото, което се отхвърли от договарянията в края на предходната година, а от този момент Австралия, Австрия, Чехия, Доминиканската република, Унгария, Латвия, Полша и Словакия излязоха от процеса.

Заради поддръжката за текста на съглашението съдружното държавно управление в Белгия се разпадна, а външният министър на Словакия подаде оставка.

Американският президент Доналд Тръмп даде обещание да построи стена на американско-мексиканската граница, а популисткото съдружно държавно управление в Италия се отхвърли от лодки, спасяващи мигранти в морето.
 Правителствената коалиция в Белгия се разпадна поради Пакта за миграцията на Организация на обединените нации Правителствената коалиция в Белгия се разпадна поради Пакта за миграцията на Организация на обединените нации
Управляващата коалиция в Белгия се разпадна заради различия по Пакта на Организация на обединените нации за миграцията.

Белгийският демократичен министър председател Шарл Мишел завоюва поддръжката на Народното събрание и е в Мароко, с цел да поддържа съглашението, само че стабилността на Народното събрание е под въпрос, откакто фламандската националистическа партия съобщи, че ще напусне обединението поради пакта.

Белгия е измежду група от седем страни, които към момента са " ангажирани с по-нататъшни вътрешни разисквания " по съглашението. България, Естония, Италия, Израел, Словения и Швейцария също попадат в тази категория.

След конференцията в Маракеш, Общото заседание на Организация на обединените нации би трябвало да одобри резолюция, публично одобряваща договорката.
 България се въздържа от присъединение към Глобалния пакт за миграцията България се въздържа от присъединение към Глобалния пакт за миграцията
Министерският съвет реши Република България да се въздържи от присъединение към Глобалния пакт за безвредна, контролирана и постоянна миграция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР