Конференция, посветена на борбата с корупцията, събра министри, преподаватели и

...
Конференция, посветена на борбата с корупцията, събра министри, преподаватели и
Коментари Харесай

Конференция за борбата с корупцията събра министри и общественици в Благоевград

Конференция, отдадена на битката с корупцията, събра министри, преподаватели и адвокати в Благоевград. Тя се провежда от Югозападния университет " Неофит Рилски " под патронажа на основния прокурор Сотир Цацаров , министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев . На нея участва и ръководителят на Конституционния съд проф. Борис Велчев , както и заместител основният прокурор Иван Гешев.

Ценното на тази конференция е, че практикуващите адвокати и преподавателите по право могат да обсъдят скъпи въпроси и да стигнат до хрумвания и оферти , в това число и хрумвания за смяна в законодателството, уточни по време на откриването Иван Гешев . Той означи, че нямаме причина да се срамим от правосъдната си власт.

 
Имаме доста проблеми да решаваме, само че обстановката надалеч не е толкоз трагична, уточни Гешев.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов означи преди началото на форума, че всеки случай, при който е разкрита корупция по високите етажи, е значим, предвид на противопоставяне на това закононарушение и предвид на генералната предварителна защита.

Именно по отношение на предварителната защита проф. Борис Велчев разяснява, че е по-добре да се ограничи опцията за корупция , в сравнение с да се опитваме да хванем корумпираните. По думите му, в случай че конференцията създаде някаква концепция за по-удачна предварителна защита на корупцията, значи е изпълнила своето предопределение.-->

" Корупцията нарушава главните права на индивида - и огромната, и дребната корупция нарушават всички права - стопански, обществени, културни, цивилен и политически и ги унищожава без излишък ". Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева по време на конференцията, оповестиха от екипа на публичния бранител.

" Към омбудсмана постоянно се обръщат жители, които алармират за спор на ползи, за решения, взети в ущърб на обществото, за непрозрачно и безотчетно разходване на обществени средства, с искане за сезиране на Конституционния съд или за смяна на нормативни актове. Открояват образци за неприятна администрация, която от дълго време към този момент не се свързва единствено с деянията на жестоко и нелюбезно отношение, а която основава чувство за неяснота, непредсказуемост, безотговорност - среда и условия за разрастване на корупция ",  уточни Ковачева.

Тя е добави, че за първите 10 месеца през тази година в институцията на Омбудсмана са постъпили близо 9 000 тъжби, като в топ 5 при сигналите са жалбите за правото на добра администрация - 559, което е над 7 % от общия им брой. Още по-тревожен по думите й е фактът, че 30 % са получените сигнали на консуматори на публични услуги, които главно се жалват против монополите в страната, чиито дейности жителите свързват с чувство за честност.

" От неприятната администрация до реализирането на корупционни практики пътят е къс, неналичието на бистрота и предсказуемост са удобна среда за тях. Именно реализацията на правилата на положително ръководство подсигурява основаването на ефикасна антикорупционна институционална среда, което е и опция за реализиране на предварителна защита против корупционни практики ", е подчертала още Ковачева.

" Борбата против корупцията не е единствено законодателство, въпреки, несъмнено, това да е изискване без което не може, тя не е единствено въпрос на гонене и наказване на причинителите на корупционни закононарушения. Тя би трябвало да бъде част от цялостна поредна антикорупционна държавна политика, включваща предварителна защита и образование, както и повишение на чувствителността и нетърпимостта на обществото към проявата на корупция . Защото подкупът постоянно има две страни. И в сърцевината на такава политика би следвало да стои устойчивата и честна институционална среда. Всяка страна би трябвало да построи своята национална система за честност и да подсигурява еднообразно високо равнище на честност на всяка институция в нея ", е заключила омбудсманът Диана Ковачева.



Форумът ще продължи и на следващия ден. Основната му цел е да се ангажира вниманието на научната общественост и представителите на органите на правосъдната власт, показаха от Югозападния университет. Акцентът е подложен върху дискутирането на оферти за изменение и допълнение на настоящото законодателство и на вероятни механизми за възстановяване на взаимоотношението сред всички способени органи. Като резултат от разискванията и полемиките ще бъде направен и отпечатан алманах с показаните отчети от участниците в събитието.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР