Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) категорично възразява

...
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) категорично възразява
Коментари Харесай

КРИБ заподозря намеса на "черния сектор" в ограниченията за рекламата на хазарта

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изрично възразява против предлаганите от вицепремиера Валери Симеонов и депутати от партията му НФСБ законови промени за ограничение на рекламата и на разпространяването на лицензираните лотарийни игри в България и подозира, че зад законотворчеството им стоят " неразбираеми ползи ".

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и ръководителите на отрасловите парламентарни комисии работодателската организация декларира, че сходни промени опонират на европейските модели на правна уредба на игралната промишленост, че в България секторът е най-силно контролиран в целия Европейски Съюз, а лицензираните корпорации са прецизно следени и работят на ярко.

КРИБ декларира готовността си да отбрани българската хазартна промишленост със 177 хиляди директно или индиректно заети " от законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни настройки и неразбираеми ползи ". Работодателската организация предизвестява, че рестриктивните мерки за реклама с изключение на хазартния бизнес ще ударят медиите, рекламните организации, дребните търговци, които продават билетите, спортните клубове и държавния бюджет, който ще се лиши от доходи.

" Ако бъде признат новият законопроект за промени в Закона за
хазарта, импортиран от депутати от НФСБ, ще бъде нанесен тежък удар на лицензираните хазартни оператори в България за сметка на нелицензираните такива ", предизвестява бизнес съюзът. Според него опцията легалните оператори да се популяризират в медиите е една от ограниченията за битка с незаконния хазарт.

В мнението се споделя, че от 2012 година, когато стартира огромната реклама на легалните оператори, до през днешния ден данъкът, заплатен от уредниците на
хазартни игри нараства 10 пъти - от 20 на 200 млн. лева " Тези цифри ясно потвърждават, че посредством средствата на рекламата легалните оператори покачват приходите си за сметка на незаконните такива, а това е от изгода за държавния бюджет ", се показва в отвореното писмо.

" Компаниите, които провеждат лотарийните игри, са едни от най-крупните данъкоплатци в страната и ограничението на тяхната активност ще докара до съществени загуби за държавния бюджет, а оттова и за обществото, които се мерят в десетки и стотици милиони годишно ", предизвестява КРИБ, която се афишира в отбрана на своите членове - браншови организации и обособени компании от хазартната промишленост.

Ако законодателните промени бъдат признати, в действителност ще бъде обслужен черният бранш, а може би това е и задачата, позволява работодателската организация, която упорства за предварителна оценка на въздействието и необятно разискване на законопроекта..

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР