Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ излезе с

...
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ излезе с
Коментари Харесай

КРИБ иска промяна в Закона за извънредното положение - схемата 60/40 да стане 80/20

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ излезе с позиция, в която се обръща към ръководството на парламентарната комисия по правни въпроси с искане за смяна в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, в частта за поддръжката от страна на страната в съответствие 60/40. 

От КРИБ оферират три разновидността на изменение на параграф на Преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, които ще спомогнат за обезвреждане на отрицателното въздействие на тази мярка върху активността на компаниите, което, съгласно организацията, в този момент е налице.

Предлага се опазване на съотношението 60/40, като страната поеме освен част от възнаграждението на служащите и чиновниците, само че и осигурителните вноски в същото съответствие. Мотив за това предложение е, че по този начин ще има опазване на разполагаемия приход на служащите и чиновниците и на работодателя. Същевременно тази интервенция ще подсигурява приходната част на Национален осигурителен институт от осигуровки. От своя страна страната ще получи обезпечено заплащане на осигурителните вноски, които непосредствено ще постъпват от бюджета в Национален осигурителен институт.

Друго предложение е съотношението 60/40 да бъде променено в съответствие 80/20, като претекст за това е, че мярката 60/40 след последните промени в плана на Постановление на Министерски съвет е придобила огромен обсег. Достъпът на компании до тази мярка към този момент не е стеснен до тези, които категорично са упоменати в приложението на постановлението, само че от нея могат да се възползват работодатели от всички браншове на стопанската система, чиито доходи от продажби са отбелязали спад от 20 и повече %.

Предоставената опция за кандидатстване за обезщетения за работни заплати по тази скица е от значително значение освен за служащите и чиновниците, само че и за работодателите. Проблем е, че с по този начин плануваното съответствие и опазване на 100% на работната заплата, тежестта напълно се поема от работодателя и съотношението радикално се трансформира, считат от КРИБ. При направените планове за работни заплати, осигуровки и налози, при служащия приходът остава неизменен, а присъединяване на страната е по-малко от законово избраното. В тази връзка и на основата на плановете, за реализиране на авансово заложената концепция за действително компенсиране, съотношението следва да се промени на 80 към 20. Предложението е разноските по смяната на схемата да бъдат в границите на планувания бюджет от над 1 милиарда лева без спомагателни разноски.

Договорено сред работодатели и синдикати понижение на работната заплата за интервала на рецесията е един от вероятните разновидности за опазване на работните места и вдишване на тежестта от служащите и чиновниците и от работодателите, считат от КРИБ. Крайна мярка, която ще докара до понижаване на разполагаемите приходи на служащите и чиновниците, само че в огромна степен ще подсигурява работните им места и тежестта ще се разпредели солидарно сред тях и работодателите, стимулират се от организацията. 

Според КРИБ, в случай че не се подхващат бързо дейности за смяна на закона в тази му част, страната е застрашена от вълна от банкрути на компании, включително на структуроопределящи за стопанската система, както и повишаване на безработицата, усилване на рецесията и срив в приходите освен в бюджета на страната, само че и в приходите на популацията. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР